"Принцесата на цирка“ представят на сцената на великотърновския театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9524778 www.24chasa.bg

Оперетата „Принцесата на цирка“ на Имре Калман се завръща в афиша на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Премиерата на обичаното музикално заглавие е на 2 март от 19 часа в голяма зала на МДТ. Оперетата е призната за едно от върховите постижения в творчеството на Калман, а автори на либретото са Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, припомнят от театъра.

Празничността и елегантността на оперетата не могат да оставят зрителите безразлични. На фона на прекрасната музика на Калман ще видим заплитането на сюжета и интригата, неповторима циркова атмосфера и една истинска любов, която преодолява всички трудности. Спектакълът на великотърновска сцена поставя гост-режисьорът Стефан Донев, който е автор и на сценичната версия на оперетата. Той е познат на публиката в старата столица с музикалните спектакли „Четиримата близнаци“ и „Патиланци“.

„В оперетата се съчетават различни жанрови линии. От една страна има драма, представена чрез любовта между Мистър Хикс и графиня Сузана де Гранвил. Втората жанрова линия ще видим чрез образа на барон Шатоньоф, който заплита голямата интрига в действието. Третата линия олицетворява комедийната двойка на искрящия от добро настроение, веселие и радост от живота Тони и цирковата актриса Мейбъл. Има и друга линия – тази на цирковия клоун Пинели, който е осиновил Мистър Хикс и бащински го закриля“, обяснява режисьорът.

Диригент-постановчик на спектакъла е Игор Богданов. Над сценографията и костюмите работи художникът Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Брънзелова, а концертмайстор - Милена Байнова. В новото премиерно заглавие участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ.

„Принцесата на цирка“ е представена за първи пред публика на 26 март 1926 г. в Theater an der Wien и от тогава шества с голям успех по световните сцени. Популярността на постановката била толкова голяма, че според един коментар в пресата само два дни след премиерата най-малко 40 различни директори от Европа са сключили договори с Калман за представяне на оперетата в техните театри.

Според изискванията на Министерството на здравеопазването спектакълът ще се проведе при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки.