Бойко Колев, или как да ожаднееш, видиш ли нарисувана чаша

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9529921 www.24chasa.bg
Картината с лястовичките е избрана за "плакат" на изложбата.

Изложбата на художника хиперреалист е в столичната галерия "Нюанс"

Живописната изложба “Мълчания” на Бойко Колев е новата изненада на столичната галерия “Нюанс”(ул. “Иван Денкоглу” 42).

Хиперреалистът е художникът, който може да нарисува чаша вода така, че да ти се иска да я вземеш от платното и да отпиеш.

“Правя го с прозрачна боя”, обича да се шегува той.

Бойко Колев е художник, който умее да естетизира ежедневното. Работата му винаги е малко закачлива, но най-вече е реверанс към малките неща в живота, към това, в което рядко откриваме красотата.

Същевременно маниерът му на рисуване по някакъв начин напомня старите майстори, чиито произведения толкова дълго е изучавал и прерисувал. Точно като тях той е наблюдателен и задълбочен в търсенето на съвършенство.

Реалистичната живопис ни пренася с лекота точно там, където художникът иска да бъдем, но на нас оставя как точно да се почувстваме. Затова изложбата

“Мълчания” е

едно пътуване,

чийто маршрут знаем предварително, но тепърва ни предстои да го изживеем.

Бойко Колев е един от първите хиперреалисти в България. Самоук като своите учители, започва да се прехранва, като копира известни майстори. Говори за този период с възхищение към художниците, които е пресъздал. Удивително точните му копия са изложени в десетки галерии по цял свят. Страстта му е “Мона Лиза”. За нея твърди, че е най-голямото предизвикателство в изобразителното изкуство.

Хиперреализмът не е популярен жанр. У нас го практикуват 5-6 души. Бойко Колев не е от най-производителните. Една картина му отнема 1-2 месеца. Работи само с най-качествени маслени бои. Може да се вдъхнови от някоя чаша, пълна с кехлибарено уиски - ледът е по желание, или от парата на ароматно кафе - може и със захар. Предизвикват го материите, металът (има серия с кабарчета), течностите, кристалите, кибритените клечки, особеният начин да ги пресъздаде и ефектът да ги види оживели буквално триизмерно на платното. Не крие, че винаги

в картините му има

доза самоирония

и сарказъм,

някакви забежки, но тях ги “подава” самият жанр. Не може да бъде сериозен. В картините му трябва да има гъдел. Може би затова един от най-големите му ценители (и колекционери) е Любен Дилов.

Бойко рисува с класическа технология. Харесва му духът на палитрата, платното да му мирише на терпентин. За него класиката е в основата на всичко. То не ти е като да пръскаш с аерограф. Художник е по призвание, а китарист по душа и свиренето му е хоби.

Днес авторските произведенията на Бойко Колев са обект на интерес в България, Холандия, Франция и САЩ.

*В галерията се спазват всички противоепидемични мерки. Поставянето на маска е задължително, допускат се до петима посетители едновременно.