Борко се казват любимците на Бойко

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9534473 www.24chasa.bg
През 2007 г. Борисов отиде да гласува в компанията на кучето си Борко. СНИМКИ: АРХИВ "24 ЧАСА"

Папагалчета и канарче посрещат премиера на работното място

Кучета от развъдника му имат Путин и кралица Елизабет. А едно изяде пауните на Доган

Щъркел, орлета, мече и дори бик са сред животните, осиновени от Бойко Борисов из зоопаркове в цялата страна. А докато беше столичен кмет, искрено го вълнуваше съдбата на маймуните и слоницата Артайда.

Истинската любов на Борисов обаче е към кучетата. Колкото по-големи, толкова по-добре. Борисов е и сред апологетите на непризнатата все още в световен мащаб порода “Българско овчарско куче”, която повечето киноложки федерации смятат просто за разновидност на каракачанското. Има дори собствен развъдник.

Десетки е отглеждал в двора на къщата си в Банкя, а от години - и в премиерската вила в “Бояна”. Там и в момента са двамата му любимци Бъки (пак овчарка, но не българска) и Борко.

Борко всъщност е традиционно име за любимците на Борисов. Обикновено

не са много

дружелюбни

към непознати

- просто породата е с тежък характер. Всички гости на Борисов подскачат от лая на Борко, казват близки до премиера.

Сегашният Борко е наследник на предишния любим четириног на Борисов, който отново носеше името Борко. То стана известно преди 14 г. Голямата и здрава овчарка Борисов поведе на дебел синджир през 2007 г. до урните в Банкя, където гласува на евроизборите тогава. Първият Борко, а и настоящият му наследник са състезатели на киноложки изложения. Борисов е имал много четириноги състезатели.

През 2015 г. Борисов се похвали във фейсбук и с кавказката овчарка Чарли, която също отглеждал от бебе.

Борисов обаче не само гледа кучета, неговият развъдник има световен шампион. А по едно време раздаваше малки кученца на всеки световен лидер, и то още преди да стане премиер.

Йорго, Мечо, Сорая са само част от имената на шампионите, които премиерът е отглеждал. Особена гордост е овчарката му

Лазар, който

през 2012 г. стана

световен шампион

в породата “Българско овчарско куче” от мъжки пол. Преди това е побеждавал в международни състезания в Испания, Молдова, Украйна, Беларус и Латвия.

А какво е общото между Владимир Путин, кралица Елизабет, Джордж Буш, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган? Отговорът е, че всички те са получавали палета като подарък от Бойко Борисов. Още като главен секретар на МВР той изпраща на кралица Елизабет II кученцето Цезар по тогавашния британски посланик Йън Сутър. Зана пък се казва малката българска овчарка, която беше изпратена по тогавашния премиер Сакскобургготски като подарък за крал Хуан-Карлос. Царят също имаше в двора си подарък от Борисов - женската Арики.

Оставяйки политическите вражди настрани, за 50-ия рожден ден на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган Борисов подари черно куценце. Хора от движението си спомнят, че дълго време кучето било в двора на сараите на Сокола, но след като отраснало, изяло един от пауните и трябвало да му бъде намерен нов дом.

През 2010 г. премиерът подари кученце от личния си развъдник и на руския президент Владимир Путин, докато бе на визита у нас. При раждането си кученцето получило името Йорго. По-късно

Путин обяви конкурс

за име на българския

си подарък

и сред множеството предложения беше избрано Бъфи. Домашният любимец на Путин се превърна в истинска звезда в Русия и дори стана герой на песен, която бе кавър на шлагера на Филип Киркоров “Просто подари” под името “Подарете кученце”. Със силна прегръдка посрещна подаръка си руският държавен глава. Години по-късно той се похвали с порасналия Бъфи със снимка от игри в снега.

Други любими животни на премиера са малките пернати. 2 папагалчета доскоро правили компания в офиса му в Министерския съвет. Тази традиция на работното място да го посрещат птици датира още от годините му като кмет.

Още докато е кмет на София, той държи в сградата на общината канарчето Виктор. Жълтата пойна птичка дори за известно време обитава кабинета му като министър-председател и си намира перната половинка. На посещение във Варна Борисов се сдобива с подарък - женското канарче Виктория. Получава я с пълна хранилка и ваксинационен паспорт, в който пише: “Ваксинирана срещу бяс, БСП и ДПС”. Така премиерът става свекър, а Виктор си намира компания в самотната клетка.