Деница Тошева, 16 г.: Майката я мотивира дори когато пада

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9534511 www.24chasa.bg
Деница Тошева

Тя е ученичка и спортистка и е едно от осем момичета, които пишат на 99 адреса на успеха в проекта ни "Жените, които променят"

Деница е от София, учи в езикова гимназия – испански и френски. Занимава се с плуване от 7-годишна, печели състезания, но избира айкидото. Вече има кафяв колан и се готви за черен.

Преди 2 години се запалва по планинско колоездене - downhill, спускане по изградени трасета, включващи скокове и стръмни участъци с препятствия. Дени се състезава за отбор “Райдърс Юнайтед”, като втора година се класира втора в категория “Жени” за България.

16-годишната ученичка обожава планината, природата и чистия въздух. “Адреналинът е това, което ме зарежда с енергия”, споделя тя.

Деница има ясни цели в живота си. Тя мечтае, като завърши средно образование, да учи в чужбина и да практикува планинско колоездене на европейските и световните трасета. Иска да се състезава за международен отбор и да се развива по-професионално.

“Жената, от която се уча и която ме вдъхновява най-много, е моята майка. Тя ме подкрепя дори когато греша – казва Дени. - Майка е силна, решителна и смела, въпреки че трепери на финала на всяко състезание и ме е виждала как падам и си причинявам травми, включително фрактури. Никога не ми е казвала да се отказвам и постоянно ме мотивира да вървя само напред и нагоре.”

В спорта се надъхва от световните шампионки в дисциплината downhill.

“В България колоезденето не е развит спорт - разказва тя. - Желанието ми е, след като натрупам опит от международните състезатели и техните трасета, да се върна в България и да допринеса за развитието на този спорт.”

За 16-годишната Деница успехът е да си независим и свободен, здрав и щастлив.