19 582 гризача изпусна котаракът Лари за 10 години като главен мишелов на Даунинг стрийт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9538513 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

От 2011 г. вярно служи на трима премиери в Лондон - Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън

Някои котки ги изстрелват в Космоса. Други наследяват цяло състояние от дребни стари дами. А трети трябва да носят папийонка в моменти от национално значение.

“Спомням си го все едно беше вчера. Беше денят на сватбата на принц Уилям с Кейт Мидълтън. “Ще ти направя тоалет, Лари! - извика г-жа Саманта. - Не се притеснявай, миличък, аз съм дизайнер на рокли.” Мечтаех за хубава жилетка, цилиндър, може би дори фрак! Вместо това тя изтича с папийонка в ръка, направена от хартиена салфетка, и я залепи с малко тиксо за гърдите ми. О, срам!”

Това разказа котаракът Лари, който тази седмица чества професионалната си годишнина - 10 години вярна служба на британското правителство като главен мишелов в канцеларията на премиера на Даунинг стрийт 10 в Лондон.

Играта с Борис Джонсън, гушканията с Дейвид Камерън и сблъсъците с Тереза Мей са само част от спомените на Лари, които той разказа пред в. “Дейли мейл”.

“Живях си добре и си гледах собствената работа в приюта Battersea през 2011 г., когато получихме покана от Даунинг стрийт. Спешно се търси! Топкотка, която да се справи с нашествието в сърцето на правителството. Въпреки всички политици, които влизат в сградата, сега те се тревожеха за истинските вредители - мишките. Извадих ноктите си, вмъкнах се в клетка,

скочих в катмобила и тръгнах

да посрещам съдбата си

И така вече почти 4000 дни и нощи в търсене на гризачи”, спомня си котаракът.

Така стартира пътят на Лари към скута на властта. “Неговата история е още едно доказателство защо всички животни заслужават втори шанс - днес може да си бездомен и да живееш на улицата, а утре да си редом до най-обичаните национални политици и да имаш почитатели по цял свят”, каза директорката на приюта Линдзи Куинлан.

“За времето, откакто съм тук, лоялно служих на трима премиери - Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън. Връзката ми с всички тях бе близка по много различни начини.

Няма кът в тази сграда, където да не съм седял и да не съм полагал с часове всеотдайна грижа за външния си вид, точно като Дейвид. Едва ли има възглавница за диван, която да не съм разкъсвал от ярост и разочарование, точно като Тереза. И няма удобен стол, на който да не съм се изпъвал, отлагайки всички следобедни ангажименти, точно като Борис”, разказва косматият служител на правителството в Лондон.

Лари се е срещал с много световни лидери. Макар да не е много дружелюбен към мъже, се хареса с бившия президент на САЩ Барак Обама. А през 2019 г., когато президентът Доналд Тръмп бе на посещение, задряма в скута му.

“По време на дежурството си в коридорите на властта видях всичко, чух всичко, подуших всичко. Наблюдавал съм как велики и мощни лидери идват и си отиват”, споделя Лари.

“Някои хора казват, че премиерът Дейвид не ме е харесвал много. Че съм бил просто реквизит, за да го накарам да изглежда човек. За да му помогна да изглежда мил и топъл. “Какво прави това мръсно същество отново тук?”, извика веднъж той по време на заседание с министрите си. Ама не говореше за мен - мисля, че ставаше дума за Крис Грейлинг (бившия министър на транспорта - б.а.). С Дейвид винаги сме се разбирали добре.”

“Както всички котки имам уравновесеност и

естествено чувство за

елегантност, докато

Тереза Мей май нямаше

нито едното, нито другото. Имахме много разговори за това. “Тереза, старо момиче - казвах ѝ аз, - трябва да спреш да излизаш, изглеждайки като нещо, което аз съм довлякъл.” Тя обеща, че ще опита. И все пак обръщам гръб за пет минути и гледам какво е излязло през входната врата. Блейзър с вградена спасителна жилетка? Кой носи такова нещо?

Най-добра оценка бих дал за нашийника ѝ против бълхи - или това трябва да е огърлица, както казвате хуманоидите?”, шегува се коратакът.

“Харесвам Борис, защото той ме храни с хапки за котенца и ме подкрепя, когато се крия в шкафа, за да избягам от приятелката му. “Страхувам се от нея”, прошепва ми той на ухо. И аз се чувствам по същия начин. “И преди беше бездомен и отново може да станеш бездомен”, извика ми тя онзи ден. Поне мисля, че говореше на мен”, казва Лари.

Твърденията за ловните способности на главния ловец на мишки са разнопосочни. 14-годишният Лари е известен със боричканията с котки от квартала, особено с вече пенсионирания ловец №1 на мишки на външнополитическото ведомство Палмерстън, както и с това, че обича да поспива.

“Като политиците и аз давам отчет. Алкохолни единици - нула. Калории, консумирани тази седмица - 8400, въпреки че бих харесал нещо различно от пилешко, черен дроб и риба. Мишки, уловени през последните десет години - 745. Мишки, които се измъкнаха - 19 582. Статистиката говори сама за себе си. Така че - не. Не съм най-добрият в бизнеса. Това е болезнено ясно. Виж ги. Всъщност мишките са доста сладки. Освен това те са твърде бързи за мен”, оправдава се котаракът Лари.