Яна Маринова потомка на архитекта на Рилския манастир

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9554062 www.24chasa.bg
Родът на Яна Маринова тръгва от Алекси Рилец. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Родът на Яна Маринова произхожда от строителя на Рилския манастир Алекси Рилец. Той е 4 пъти нейн прадядо по линия на майка ѝ Даниела, а семейната история се предава от години на поколенията.

“Прабаба ми Йорданка е пряк потомък на Даскаловите, които тръгват от Алекси Рилец. И майка на дядо ми Христо - баща на моята майка Даниела”, разказва за рода си Маринова пред “24 часа”.

Алекси Рилец е архитект, майстор-строител и дърворезбар, който става най-известен с работата си по възстановяването и поддържането на Рилския манастир. Той проектира и ръководи изграждането на източното, северното и западното крило, които дават и днешния облик на обителта. Измисля и уникалната структура - като огледално изображение на смърчова шишарка, на магерницата, която и досега изумява целия свят. Според мнозина той участва и в строежа на манастирски сгради в Атон, сред които е и Хилендарският манастир.

Заради неуморната си работа Алекси Рилец е удостоен със званието “архитектон”, което от латински означава архитект. Смята се, че той е първият, който получава тази титла.

Яна Маринова добре знае историята му и често я разказва на сина си Никола. Имената и на двамата са в голямото родословно дърво, което проследява наследниците на значимия строител.

Четете повече за рода на актрисата, значимите ѝ предци и детството ѝ в гр. Рила в съботния брой на в. “24 часа”