Сопраното Таня Иванова ще се превъплъти в ролята на Тоска и Аида през април в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9555927 www.24chasa.bg

На 1 април сопраното Таня Иванова ще участва в операта „Тоска“ от Джакомо Пучини и на 24 април в ролята на Аида от едноименната опера на Джузепе Верди на сцената на Софийската опера. И двата спектакъла се посвещават на световноизвестния тенор Камен Чанев, почетен член на Софийската опера.

Таня Иванова завършва музикално училище "Любомир Пипков" и по-късно ДМА "Панчо Влодигеров" в гр.София.

Дебютът й е на сцената на Държавна опера Стара Загора в ролята на Елена от оперетата "Хубавата Елена" на Офенбах под режисурата на проф.Хачо Бояджиев.

Преди няколко години сменя своя репертоар от мецосопранов на сопранов и през 2012 година изпълнява ролята на Мими от "Бохеми" на сцената на опера Бургас.

През 2013 участва в операта "Атила" на Верди в рамките на оперния фестивал в град Пловдив в ролята на Одабела.

Записва арии от Верди, Пучини и Дворжак в БНР с диригент Маестро Иван Ангелов.

През сезон 2013/14 изпълнява ролите на Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай" и в „Тоска“ на Пучини, Неда от "Палячи" на Леонкавало и Аида на Верди на сцените на оперите Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.

През сезон 2014/15 е солист на операта в Пловдив, където се превъплъщава в ролите на Лейди Макбет от „Макбет“ на Верди, Елизабет от „ Дон Карлос“ на Верди, Мими от „Бохеми“ на Пучини и др.

През февруари 2015 година певицата дебютира на сцената на Софийската опера в ролята Тоска от едноименната творба на Пучини. Тогава тя заблестя с ново артистично амплоа и въздействие под режисурата на Пламен Карталов, който лично я покани за ролята на Тоска в едноименната опера на гениалния италианец. Публиката и музикалната критика очакват с нетърпение сопраното Таня Иванова, за да преживеят отново с нея грандиозната историческа опера на Джакомо Пучини