Две сестри се намразват заради дете в българския сериал "Белези"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9556623 www.24chasa.bg
Актрисите Вера Йорданова и Анастасия Лютова, които влизат в образите на двете сестри СНИМКА: Би Ти Ви

Историята на две сестри, разделени от мечтите, амбициите и начина им на живот - това разказва най-новият сериал на Би Ти Ви, който сложи началото на пролетния сезон на телевизията.

“Белези” е драматичен сериал и е продукт на много иновации. “По принцип форматът за драма е един час, но сме заложили за сериала 90 минути, което е дължината на един игрален филм. За да се навлезе в образите, трябва време и спокойствие. Този формат дава възможност зрителят да се отдели от всекидневието и да се потопи в историята”, разказа изпълнителният продуцент Габриел Геoргиев по време на премиерната прожекция на “Белези”.

Подборът на актьорите също е направен по нов начин. “Изключително трудно бе да стигнем до този актьорски състав, но сме доволни, че успяхме да го направим. За този проект ни отне три месеца. Обичайно кастингът за другите сериали не отнема толкова много време”, казва още продуцентът. Част от актьорския състав са Вера Йорданова, Анастасия Лютова, Пенко Господинов, Валентин Ганев, Ирен Кривошиева, Климентина Фърцова, Иво Аръков, Стоян Радев, Балена Ланджева. Според Драгомир Шолев, който е кастинг-режисьор, най-важните герои са двете сестри и дъщерята. Екипът се е стремил да намери лица, които не са добре познати на българската публика.

В главната роля - живеещата в лукс и охолство Вера Дерменджиева, влиза българо-финландският модел и актриса Вера Йорданова. Две седмици отнема на екипа да стигне до нея, защото по време на кастинга тя се намира в Ню Йорк. Нейната сестра на екран - Надежда, е актрисата Анастасия Лютова, която е позната на зрителите от филмите “Нашите лични животи”, “Дзифт” и телевизионните сериали “Тя и Той” и “Кафе пауза”.

Двете сестри създават семейства, пропити с тайни и лъжи. Макар че са разделени от години, има нещо, което ги свързва много повече, отколкото очакват - момиче, което и двете жени смятат за своя дъщеря. Причината е, че Вера ражда детето, но то е отгледано от Надежда.

В образа на дъщерята Радост влиза изгряващата звезда в българското кино - Климентина Фърцова. Това е втора роля на младата актриса след участието ѝ в “Голата истина за група “Жигули”. Според актрисата героинята ѝ в сериала е малко момиче, което се сблъсква с много лоши ситуации. “Радост има мечти, но няма достатъчно смелост, за да ги сбъдва. Добре възпитана е, но идва от семейство, в което грозните ситуации от страна на баща ѝ са често срещани. Това я кара да порасне по-бързо от останалите на нейната възраст. Но не ѝ стига смелост да се изправи срещу проблемите си. Интересното и любопитното в тази роля е, че героинята в началото е прибрана, стеснителна, обаче с течение на времето научава важни уроци и пораства пред зрителите. В края на сезона е много по-различна. Заживявайки в бляскавата къща, разбира, че има много по-важни неща от богатството и охолния живот”, разказа пред “24 часа” Климентина Фърцова.

Биологичната майка на Радост е властна жена, достигнала до мечтания за нея живот с много трудности. Вера привидно има всичко, което жадува един човек - семейство, дете, богатство. Но дълбоко пазени тайни ще излязат наяве и ще променят това, което е изградила с години. Актрисата Вера Йорданова издаде, че нейният образ ще претърпи промяна. “Опитах се да покажа, че моята героиня също се променя и е много човечна. Лошите постъпки, които тя прави, зависят само от обстоятелствата, от това, което е преживяла. Вера започва от много мизерни условия на живот, минава през огън и вода, но успява да стигне до върха. Разбирам я напълно защо обича лъскавите неща и защо иска да е обградена с богатства. Тя не е била обичана и това се отразява по-късно в живота ѝ по този начин”, обяснява актрисата. Тя признава, че си прилича със своя образ в сериала. Добавя от своите черти на характера си към героинята си, но се различава от нея по това, че двете имат различен естетически вкус.

Сериалът обещава много сериозни тайни и обрати. Любовната линия в сюжета е между дъщерята Радост и доведения син Никола, който е изигран от актьора Иво Аръков. За своя герой той казва, че е “особена фигура, много сдържан и много премерен, не обича да проявява чувствата си, не обича хората да знаят какво мисли. Много е потаен и чак в средата на сериала зрителите ще усетят колко самотен всъщност е той”. Иво Аръков твърди, че целият сериал е богата палитра от вълнуващи теми и идеи. “Надявам се да провокира въпроси във всеки един от зрителите, като например какви са ценностите в семейството. Всеки един проект, който правим, е с цел зрителите да припознаят себе си, да открият черти, които не харесват в себе си, или неща, които ги провокират да се променят.”

Режисьори на сериала “Белези” са Драгомир Шолев, Станислав Тодоров- Роги, Петър Крумов и Виктор Чучков- син. Главният сценарист е Юлия Спиридонова, която е първият български писател, номиниран за най-голямата световна награда за детска литература “Възпоменателна награда Астрид Линдгрен”. “Белези” е нейният първи сценарий за съвременен сериал в жанра драма.

Филмовата поредица се излъчва всеки понеделник от 21 ч по Би Ти Ви.