За да имате чай от невен, поливайте цветето редовно, но не оставяйте водата да се задържа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9557190 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Светли багри и нежно излъчване. Това са само някои от характеристиките на невена, едно красиво растение, известно със здравословните си ползи заради чая, който се приготвя от него.

Семената му може да засадите през пролетта, като именно началото на сезона е най-подходящо. Място може да намерите както в градината, така и в саксия на балкона. Обикновено покълва за 1-2 седмици в зависимост от топлината на времето. Никак не са капризи, така че и по-неблагоприятните условия не им пречат.

Ако изберете саксии, трябва да ги поставите на слънчево място. Поливайте ги, когато е необходимо, и без проблем невенът ще поникне, а лятото ще се радвате на прекрасните му цветове.

Той има много позитиви за зеленчуковите растения и овошките. Миризмата му ги предпазва от бръмбари, листни въшки, както и от различни летящи и пълзящи вредители.

Ако не отглеждате подобен тип растения, невенът може да се използва и само с естетическа функция. Цветовете му обикновено варират в жълто-оранжевите нюанси, като в някои случаи стигат до червеникави. Семената се засяват, като почвата им леко се разравя. След това ги покривате с тънък слой от пръстта.

На колкото по-светли места е невенът, толкова по-добре, защото цветовете му ще бъдат обемни и ярки. Само внимавайте в близост до него да няма розови храсти, защото ще има по-голяма опасност да стане жертва на брашнестата мана. Друг сериозен проблем може да се окажат голите охлюви. Те нападат основно младите растения.

Височината на невена в зависимост от сорта достига до около 60 см. Препоръчително е да ги садите в групи спрямо цветовете му, за да има най-голям ефект в градината ви.

Поливането е един от ключовите фактори. Почвата трябва да бъде влажна, като същевременно не позволявате да се задърша излишна вода. Така ще се уверите, че няма да има заблатявания, и ще намалите възможността за заболяване на корените.

Торенето на невена не е задължително, но може да се наложи да го направите, ако почвата е прекалено бедна на хранителни вещества.

За да направите чай от невен, ще трябва да наберете златните му стръкчета. Това става в най-горещите часове на деня, защото тогава се смята, че съдържанието на полезни вещества у тях е най-високо. За препоръчване е да не се хващат дръжките на цветовете или да са възможно най-къси. Те се оставят на място с достъп до слънчеви лъчи, за да се изсушат.

Накрая ги стривате и съхранявате в стъклен сух буркан или кутия с капак.

От тях може да приготвите не само чай, но и различни мехлеми или кремове. Някои го добавят към салати или различни ястия. Преди това се уверете, че нямате алергия към растението.

Има около 20 вида невен, които се отглеждат в Европа. Въпреки това цветето има корени както в индийската, така и в китайската митология, където е смятано, че носи дълголетие.

В някои страни пък се е вярвало, че невенът трябва да се подарява на любимия човек, защото олицетворява неумиращата любов.