Триумф по едно и също време за двама българи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9561787 www.24chasa.bg
Концертът на Соня Йончева може да се гледа до 12 март.

Соня Йончева - в Метрополитън, Емануил Иванов - в Миланската скала

22-годишният български пианист е роден в Пазарджик.
22-годишният български пианист е роден в Пазарджик.

Събота вечер се оказа триумфална за България по световните музикални сцени. По едно и също време, с разлика само от няколко минути, Соня Йончева изнесе онлайн на сайта на нюйоркската Метрополитън опера концерта си, който бе предаван от Германия за цял свят, а 22-годишният български пианист Емануил Иванов имаше рецитал в голяма зала на Миланската скала.

Повечето меломани у нас се чудеха кое от двете неща да гледат, като единственият изход за мнозина бе да прекъснат концерта на певицата, който бе платен, тъй като електронният билет им дава възможност да го гледат на запис в продължение на още 14 дни. Едночасовият рецитал на младия български пианист обаче беше безплатен и се излъчваше само онлайн на сайта на Миланската скала, но във фейсбук страницата на операта може да се види на запис още няколко дни.

Емануил Иванов е победител в 62-ия конкурс “Феручо Брузон” в Италия и по право му се полага турне из Италия, но заради пандемията всички прояви бяха отменени. Затова е било решено да изнесе онлайн концерт от Миланската скала. В програмата бяха включени три доста сериозни и трудни произведения - Фантазия “Бах” от Феручо Бусони, “Огледала” на Морис Равел и соната от Скрябин.

Концертът на Соня Йончева бе насрочен още за есента на м.г., но тогава певицата се почувства неразположена и бе преместен за 27 февруари. Певицата бе съпровождана на пиано от зала в бароков немски замък и изпълни популярни арии от опери, както и известната песен на Едит Пиаф “Химн на любовта”.