Доброволци спуснаха 30-метров първомартенски символ при Гара Лакатник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9564811 www.24chasa.bg
СНИМКА: ТД "Репей" - Лакатник

Ако през този месец ви предстои пътуване в посока Искърското дефиле и към небезизвестните скали при Гара Лакатник, може да видите от пътя и от жп линията огромен първомартенски символ.

Инициативата се случва от няколко години, а през 2021 г. тя е под надслов "По пътя на мартеницата" - малък празник за местните, които казват, че за тях символизира сплотеност.

Любопитното е, че всички участници са доброволци. А още по-интересно е спускането на мартеницата, която е с широчина 4 метра и е дълга 30 метра, от скалите.

"Това е инициатива, която същества от няколко години по идея на местен инициативен комитет, самоорганизатори и частни лица, които заимстваха идеята от съседно село - Бов. Там пък в родолюбива инициатива се спуска трибагреник от скала в Искърското дефиле, която се нарича Триъгълника. Местните в Лакатник решиха да направим нещо подобно и на нашите скали, които са природна забележителност и един от уникалните феномени в България", разказва секретарят на Туристическо дружество "Репей" Мария Лазарова пред Dir.bg.

За първи път тази година зад събитието застават институции - местното читалище "Искърски пролом", туристическото дружеството и местното училище "Христо Ботев".

Изложба на изработеното от децата ще бъде експонирана в читалището. От 1 март тя е отворена за посетители.