Родителите на Богдана Карадочева мечтаели тя да стане оперна певица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9575766 www.24chasa.bg
СНИМКА: СТУДИО "КАРЕ"

В подкаст на “24 часа” чуйте

днес истории от живота ѝ

Дългогодишната кариера на Богдана Карадочева е с толкова много истории, че книгата, която издава преди няколко години, не може да събере всичко. Ще пише нова, този път разделена на две - във втората половина своите спомени ще разказва съпругът ѝ композиторът Стефан Димитров.

Родителите ѝ мечтаели тя да стане оперна певица и от съвсем малка я водели да гледа спектакли. Вкарвали я през оркестрината, защото не пускали деца под 7 години. А тя гледала захласната. На 14-годишна възраст обаче Богдана Карадочева отива на концерт на създаденото от Вили Казасян “Студио 5” със Стефан Воронов и Пепа Николова и си казва, че това е нейната сцена. Въпреки огромните си успехи и концерти по цял свят днес тя съжалява, че не е избрала операта, защото това е божествено изкуство.

Още на 15 години става солистка на “Студио 5”. След година вече обикаля по турнета и тъй като е най-малка от всички, Невена Коканова, която е конферансие на концертите, се грижи за нея като за по-малка сестра, глади ѝ роклите и оформя косите ѝ.

Карадочева е едва на 18 години, когато взема първа награда на Международния фестивал за забавна песен в Сочи, в тогавашния СССР. На 20 г. печели “Златният Орфей”, а председателят на журито Бруно Кокатрикс ѝ връчва и наградата на Асоциацията на френските музикални театри.

“Аз съм от семейство, което не беше благонадеждно (баща ѝ - търговецът Иван Карадочев, е убит в лагера “Слънчев бряг” край Ловеч), и благодарение на моя любим приятел Емил Димитров ме пуснаха да пътувам”, разказва голямата певица. Талантът ѝ е оценен навсякъде по света и пее заедно със звезди като Жилбер Беко, Шарл Азнавур, Адамо, Клиф Ричард, Жозефин Бекер. А човекът, с когото се чува по три пъти на ден и е изключително близък до сърцето ѝ, е Васил Найденов.

На сайта ни 24chasa.bg днес ще може да чуете подкаста “24 часа от живота”, в който Богдана Карадочева разказва интересни истории от живота си.

Интервю със звездата четете в съботния брой на “24 часа”.