Почина една от иконите на френския балет – Патрик Дюпон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9579315 www.24chasa.bg
Патрик Дюпон

Тази сутрин на 61-годишна възраст е починал един от най-големите френски танцьори – Патрик Дюпон, съобщиха световните агенции, цитирайки негови близки. Той е бил болен от няколко месеца от тежко заболяване.

През 2000 година бившият дългогодишен шеф на балета на Парижката опера, а впоследствие – на балета на операта в Нанси, претърпя тежка пътна катастрофа, при която получи общо 134 фрактури. Въпреки това до последните месеци на живота си той се занимаваше с подготовка на балетни спектакли.

Името на Патрик Дюпон, който е обявен за премиер-солист на балета на Парижката опера през 1980 г. на 21-годишна възраст, е тясно свързано с България. През 1976 г. френският балетист печели най-високата награда в младша възраст на Международния балетен конкурс във Варна и оттам всъщност започва бляскавата му кариера по цял свят. Той е работил с Михаил Баришников, и е участвал с трупите на Морис Бежар и Ролан Пти.

Дюпон поема балета на Парижката опера през 1990 г. от Рудолф Нуреев, три години преди Нуреев да почине и съхранява в продължение на дълги години неговото хореографско наследство.