Първи пътеводител показва светите места в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9601241 www.24chasa.bg
Книгата бе представена от Иван Михалев - търговски директор на “Медийна група България”, на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

“24 часа” и Светият синод ще си партнират в популяризирането на обектите за поклоннически туризъм

Първи пътеводител за поклоннически туризъм издаде Книгоиздателска къща “Труд” - част от медийната група издател на “24 часа”.

Книгата е богато илюстрована и съдържа информация за най-значимите български храмове и светини, обединени в 10 поклоннически маршрута.

Това е първият по рода си религиозен пътеводител в България. Книгата няма да се разпространява в търговската мрежа, тъй като е направена с некомерсиална цел. Тя ще послужи за популяризиране на светите места за православните християни в България.

Книгата излиза по проект, реализиран със съдействието на Светия синод на Българската православна църква. Десетте религиозно-поклоннически маршрута са разработени от специално създадена работна група от експерти от Светия синод на БПЦ, Министерството на туризма и представители на туристическия бранш.

Книгата бе представена на среща между издателя на в. “24 часа” Венелина Гочева и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

“Религиозният и поклонническият туризъм за разлика от другите видове културен туризъм имат роля и значение не просто за почивка и забавление, но и като съществена част от образователния процес на самата религия”, подчерта епископ Поликарп.

“В последните години този вид туризъм е в подем в резултат на възобновения интерес и почит към Църквата и църковните обекти, които в голямата си част са недвижими културни ценности с изключителна стойност за българската история и култура”, допълни той.

Най-желани дестинации са големите манастири - Рилският, Бачковският и Троянският, следвани от безценни културни паметници като Боянската църква и Ивановските скални манастири, които са под закрилата на ЮНЕСКО. В пътеводителя са включени и всички по-значими светини като пещерата и гроба на свети Йоан Рилски, чудотворни икони, мощи на светци.

“Засилен интерес към религиозните обекти има по време на големите духовни празници. Литийните шествия с чудотворни икони и нощни бдения на места като Бачковския манастир и Кръстова гора привличат хиляди поклонници всяка година, посочи протосингел. Стилиян Табаков, председател на Поклонническо-просветния център към Софийската света митрополия, който участва и в създаването на книгата.

Освен българи традиционно интерес към поклонническия туризъм в България проявяват православни християни от Русия, Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония, Гърция. Затова пътеводителят излиза и на руски език.

 Вижте тук корицата на книгата.