Къде да купим картина онлайн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9626507 www.24chasa.bg
Логото на платформата "Купиизкуство"

Независима артплатформа празнува една година със стотици автори и съмишленици - това е най-голямата онлайн галерия

Пандемията от COVID-19 беше неочаквана и непредвидима, особено за българските художници. Те се оказаха сами пред затворените зали на галериите. И трябваше някак си да се мобилизират и да си помогнат, за да могат да оцелеят, да продължат да творят.

Така група съмишленици, ядрото на което са Петко Дурмана, Илиян Урумов и Андрей Врабчев, създават фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

Стартира като социален експеримент от художници за художници, но една година по-късно е единствената и най-мащабна артплатформа за продажба на произведения на изкуството.

Групата бързо се

превърна във

феномен

как в трудни времена

българските художници могат да си подадат ръка и да споделят не само творчеството си, но и своите контакти, колекционери и купувачи с колегите си. Така успяват да създадат една общност на помагащи си в труден момент хора.

За една година “Купи изкуство” може да разкаже много истории: на отдавна забравени художници, които сега получават възможност да покажат изкуството си; на млади автори, които досега биваха отхвърлени от галериите и за тях интернет се оказа безгранична възможност; на самоуки автори с неимоверен талант, които са се притеснявали да застанат редом до своите колеги с академично образование; на майки и бащи, които изхранват своите семейства само от изкуството си и на които пандемията беше отнела тази възможност...

Цените са приемливи, особено за днешните икономически условия.

Ценителите видяха в “Купи изкуство” възможност да внесат радост в сивото ежедневие на безкрайни онлайн срещи и карантина, купувайки картина. За които опцията да преговарят директно с нейния автор, който да им разкаже историята ѝ, да ги заинтригува, се оказва безценна.

Какво постигат за

една година?

-  Група във фейсбук от над 22  000 души, от които около 2 000 художници;

-  Артплатформата е най-голямата онлайн галерия за продажба на произведения на изкуството на български художници и единствената, която днес предлага опцията за закупуване на творба на изплащане с 0% лихва. Тази опция дава безценната възможност изкуството да достигне до още по-широк кръг от хора - такива, които до момента не са могли да си го позволят.

- Дават възможност на българите, живеещи в чужбина, да могат да притежават произведения на наши автори, закупени онлайн;

- Показват на авторите, че интернет е добро място, където могат да популяризират творчеството си.

- Успяха да докажат, че може да съществува и функционира реален пазар на изкуството в България, и то онлайн!

- Организират най-голямото изложение за изкуство у нас АРТКО-19 в Платформа А6 на НДК, което се надяват да има своето продължение и през тази година.

Зад “Купи изкуство” стоят Петко Дурмана, Илиян Урумов, Кирил Киров, Велина Гребенска, Боряна Иванова – Боко, Румена Калчева, Деница Михайлова, Деница Димитрова, Мая Обущарова, Мирослава Захариева, Ирина Дакова, Стефания Янакиева, Ивелина Ботева и други. Чрез тях нашумя като художник и актьорът Васил Василев-Зуека, преоткрил таланта си с четката, чиито творби се продават с голям успех. Добре е да имате в дома си Дон Кихот или Ромео и Жулиета, дело на Зуека.

По повод годишнината има изложбата, която може да бъде разгледана на http://buyart.bg.