13 заглавия под лятното небе на Царевец във феста "Сцена на вековете"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9634314 www.24chasa.bg
"Сцена на вековете" е чакано събитие за хиляди меломани

За първи път майсторски клас на оперната прима Красимира Стоянова

13 впечатляващи заглавия - опера, балет, оперета, симфонична музика и мюзикъл са включени в афиша на предстоящото шесто издание на Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете". От юли до началото на септември на откритата сцена в двореца на Царевец със свои спектакли ще гостуват оперите от Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, и Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов".

За първи път в рамките на фестивала ще има майсторски клас на световната оперна прима Красимира Стоянова и специална програма за младата аудитория с участието на детски формации.

"Сцена на вековете" ще започне на 3 юли с най-новата и изключително впечатляваща постановка на балета "Спящата красавица" от Чайковски на Държавна опера-Стара Загора.

На Царевец ще бъдат показани две от най-популярните Моцартови опери - комичната "Сватбата на Фигаро" на 25 юли в изпълнение на Русенската опера и "Вълшебната флейта" на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 26 август.

Вечната история за прелъстяване, потъпкани надежди, интриги, проклятия и зловеща развръзка вплетени в операта "Риголето" ще представи Държавна опера Бургас на 7 август.

Два ще са спектаклите на Търновския театър Вердиевата "Травиата" на 16 юли и "Принцесата на цирка" от Имре Калман на 10 септември.

На 29 август е мюзикълът "Човекът от Ла Манча" на Театрално-музикален продуцентски център-Варна. Във фестивалната програма има и два концерта. На 30 юли за почитателите на класическата музика ще звучат творби на Бах и Моцарт, изпълнени на четири рояла от "Байнов Пиано Ансамбъл". Към тях ще се присъедини диригентът Йордан Камджалов и неговия аGenesis Orchestra.аНа 21 август ще е концертът "Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев" на Симфониета-Враца и ансамбъл "Филип Кутев".

"Сцена на вековете - млади таланти" е изненадата в тазгодишното издание на фестивала. За първи път на 5 юли на голямата сцена на Царевец ще излезе Детската балетна школа "Класика" към читалище "Надежда" със спектакъла "Лешникотрошачката". На 27 юли вокална група "Бонбон" ще представи "Алиса в огледалния свят".

В рамките на "Сцена на вековете" свой тридневен майсторски клас ще проведе световната оперна прима Красимира Стоянова, а заключителният концерт на младите дарования ще е на 23 август в МДТ "Константин Кисимов".

По традиция, съпътстващата фестивална програма ще е в Летния театър и ще включва концертите "Sting the Opera" на Държавна опера-Стара Загора и Военния бигбенд, "Да послушаме кино" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония и "Symphony Way" с участието на Васил Петров и "Симфониета"-Враца.

Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" се организира от Община Велико Търново и е носител на престижния лейбъл "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" 2021-2022.