Татяна Лолова в Стара Загора: Театърът е по-трудно изкуство от киното (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9639721 www.24chasa.bg
През септември м.г. в Чирпан актьорът Добромир Манев подари на Татяна Лолова картина на брат си Никола Манев - награда за приноса й към българската култура. СНИМКА: Ваньо Стоилов

За последно тя беше в Чирпан през септември м.г.
Татяна Лолова обичаше Стара Загора и Тракия като цяло. През май 2016 г., когато кинофестивалът за ново европейско кино в този град "Златната липа" имаше своето четвърто издание, тя получи приза "Златната липа" за цялостния си принос в българското кино и спази традицията, като посади свое дръвче в Алеята на липите. "Да станеш най-красивата липа в града", заръча тя на дръвчето си.

За себе си тогава каза, че обича повече да работи, отколкото да я награждават.

Преди Лолова свои липички в алеята вече бяха засадили българските актьори Мария Статулова и Васил Михайлов, както и италианският режисьор Джанкарло Джанини. След нейното дръвче се появиха още три липички, така в Алеята пред западния вход на Старозагорската опера те вече са 7. След Лолова честта да имат свои липи тук се падна още на актьорите от България Гинка Станчева и Васил Банов, както и на поляка Ян Енглерт, който през 1975 г. изигра отец Ередия в култовия филм "Осъдени души".

След Енглерт през 2019 г. друг не е садил липичка. Миналата година заради COVID-19 Фестивалът бе отложен, за тази организаторите са готови да го проведат за осми път в традиционното за него време в края на май и началото на месец юни.

Тогава, през 2016 г., Татяна Лолова остана няколко дни в Стара Загора. На пресконференция тя сподели с местните журналисти, че "театърът е по-трудно изкуство от киното". И се мотивира: "На екрана може да бъде показан добре и човек от улицата, но на сцената, ако си нула, нула си оставаш". И на шега определи себе си като "първата сексбомба в театъра и в киното на България".

Татяна Лолова призна, че любимата й роля в театъра е на Уини в пиесата на Самюъл Бекет "Щастливи дни", която била преведена на български език специално за нея. С много хумор тя разказа и за ролята си на кралица Мария Бурбонска във филма "Гоя", но сподели, че иска да се снима във филм на младия турски режисьор Каан Муждеджъ, който бе член на международното жури на фестивала. "Мъжът ми не ви дава да гледам турски сериали, но в сериозен филм, каквито са неговите, бих участвала, стига да ме поканят", не скри Татяна Лолова.

Четири години по-късно, през септември 2020 г. за последно обичаната актриса дойде в Чирпан. Сигурно е било едно от последните й пътувания извън столицата. Тя уважи празника за изкуствата "Обичам те, Чирпане", който приживе започна да организира големият художник Никола Манев. Традиционно той връчваше своя награда - картина, на изявен представител на българската култура. В годините нейни лауреати станаха творци като Лили Иванова, Павел Матев, Валери Петров, Антон Дончев, Анжел Вагенщайн, Джоко Росич, Орлин Горанов, Гинка Станчева.

Манев беше обявил, че иска да награди и Татяна Лолова, но съдбата бе решила друго - той си отиде от този свят през август 2018 година и не успя да го стори лично. Но фондация "Никола Манев", която бе учредена преди около година и половина в Чирпан, осигури негова картина за награда и така изпълни едно от последните желания на художника.

През септември 2020 г. празникът в Чирпан се проведе за 20-и път - в двора на художествената галерия, която Никола Манев подари на любимия си град. На няколко метра от родната къща на поета-харамия Пейо Яворов и недалеч от мястото, където навеки почива прахът на майстора на четката.

Наградата връчи на Татяна Лолова братът на Никола Манев - актьорът Добромир Манев. Той и Лолова си припомниха, че някога са играли заедно на една сцена - в пиесата на Бертолт Брехт "Кавказкият тебеширен кръг", постановка на Сатиричния театър в София. "Там ти ме носеше на ръце, но тогава бях по-слабичка", пошегува се тя в типичния си стил.

"Да ви кажа, в годините бяхме по-близки с Добромир Манев, покрай него се запознах и с брат му Никола. Той ме е канил много пъти на този празник, но все нямах време да дойда", призна актрисата, която представи на публиката и биографичната си книга "Дневници и делници". Тя съобщи, че вече работи по нейното продължение. Дано времето да й е дало необходимата отсрочка, за да я довърши.