Чудомировите празници в Казанлък - онлайн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9643129 www.24chasa.bg
На 25 март се навършват 131 години от рождението на писателя-хуморист Димитър Чорбаджийски-Чудомир

На 25 март 2021 г. се навършват 131 години от рождението на писателя-хуморист и виден общественик Димитър Чорбаджийски-Чудомир. По този повод ДНЕС в Казанлък трябваше да започне 27-ото издание на "Чудомирови празници", за които домакините с много труд бяха подготвили богата програма.

За съжаление, и тази година мерките срещу COVID-19 стават причина да не се състоят повечето от включените в програмата събития. За разлика обаче от миналата година, когато в подобна обстановка празниците не се проведоха изобщо, през тази някои от мероприятията в програмата ще минат онлайн и така ще бъдат достъпни за широката публика.

Дистанционно ще се състои например предвидената за петък от 10 часа научна конференция на тема: "Нашенци - век по-късно, все така живи" - 131 години от рождението на Димитър Чорбаджийски-Чудомир и 126 години от рождението на съпругата му Мара Нонова-Чорбаджийска. Желаещите ще могат да наблюдават онлайн от домовете си и връчването на 52-ата поред награда "Чудомир" за къс хумористичен разказ на фондация "Чудомир" и на вестник "Стършел" - тази година тя е присъдена на казанлъшкия писател Петър Марчев.

Директорът на литературно-художествения музей "Чудомир" в Казанлък Добрина Матова уточни за "24 часа", че онлайн ще бъдат показани предвидените предварително в програмата концерти на талантливи казанлъшки деца, както и изложбите, за които вече е изготвен видеоматериал. Сред тях е и изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на известния карикатурист Теню Пиндарев. За късмет, съботното матине "Духът на Романтизма" - концерт на Надежда Цанова-пиано и Росен Идеалов-кларинет, както и част от спектакъла "Чудомирщини" на ТК "МИЛАРТ" в София, също могат да бъдат показани онлайн.

Много от предвидените в програмата прояви обаче няма как да се състоят. Сред тях са други 4 театрални спектакли от София, Силистра и Кърджали, разработени по теми от творчеството на Чудомир. Засега се отлага и чаканият тук с голям интерес спектакъл "Вечеринка" - мюзикъл по Чудомир, постановка на местната актриса Гълъбина Михайлова, в която специално участие има групата от Казанлък "Грамофон".

За тези празници не бе предвиден театралният конкурс за комедия "Комедийният хит на сезона".

В предварителната програма на Чудомировите празници тази години бе включено обаче представяне на автобиографичната книга на Татяна Лолова "Дневници и делници", което няма как да стане и заради неочакваната кончина на любимата актриса. Заради пандемията се отлага и представянето на други книги.