Призраци и тайни в живота на трима братя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9643818 www.24chasa.bg

Новите книги на ИК "Сиела"

- “Оцелелите"  е на нашумелия шведски писател Алекс Шулман

- Диктатор се опитва да си върне държавата в сатиричен роман

По книжарниците излезе “Оцелелите” от шведския автор Алекс Шулман – роман за съкровената връзка между трима братя и опасностите по пътя им.

С елегантност и нежност Шулман повежда читателя по стъпките на едно завръщане към детството.

Всички щастливи семейства си приличат, но всяко нещастно семейство е нещастно посвоему. Това е напълно вярно за братята Нилс, Бенямин и Пиер, отраснали в студената атмосфера на властен баща и емоционално отдалечена майка. Готови да направят всичко, за да получат одобрението на баща си, който извлича удоволствие от това да насъсква състезателния дух на синовете си, братята често се оказват съперници в детството, а в по-нататъшния живот – далечни непознати.

Нилс, най-големият, винаги е бил на крачка от това да избяга, да се махне от “дома, пълен с откачалки”. Пиер е превърнал чувствителността си в броня. И в центъра – както в семейството, така и в живота – винаги е Бенямин. Той умее да вижда няколко хода напред. Да предусеща спречкванията между членовете на семейството далеч преди те да са факт. Нищо не му убягва – нито сподавените скандали на майка им и баща им, страшните думи, които изричат под покрова на нощта, след които изглежда сякаш никога няма да се сдобрят. Нито настроенията на братята му, оставени да оцеляват сами в бурните години на детството.

След години отчуждение братята отново са заедно след смъртта на майка им в лятната къща до езерото от детството им. Мястото възкресява призраци. Ала нещо се е случило в тази къща преди 20 г. Събитие, което е разкъсало семейството им на парчета и е запратило всеки от братята по своя път. Истината вечно се изплъзва, сякаш покрита от маранята на летен следобед. Но когато дойде моментът да се изправят срещу нея, ще са готови ли да научат какви тайни крие миналото?

В духа на “Вечерята” на Херман Кох и “Изкупление” на Иън Макюън “Оцелелите” е сложна плетеница от трилър и семейна драма, с наситения, поетичен стил на феномена Алекс Шулман. Разказана в две паралелни линии, “Оцелелите” е опустошителна история за разпада на едно семейство – и за крехкостта на човешката душа в лицето на трагедията. Защото понякога най-съкровената любов открехва вратата за най-голямото предателство.

Диктатор се опитва да си върне държавата

в сатиричен роман

Готови ли сте за една невероятно смешна история, която по нищо не отстъпва на някои от най-великите конспиративни теории?

На пазара вече може да откриете “Подполковника и пролетта” от Нил Колефф (ИК “Сиела”) – майсторска гротеска, в която абсурдни ситуации се преплитат с подозрително познати събития и факти от близкото минало и в която един диктатор, който се преструва на умрял, се опитва да се върне на власт.

Малва е чудесен остров. Скрит някъде из Средиземно море, той е рай за най-различни познати и непознати герои. Тук от любовта на народите си почиват диктатори, военнопрестъпници в оставка и прокудени олигарси. Търговци на плът, дрога и оръжие живеят в съседство с банкови измамници, организатори на предизборни кампании и черни пиари. Малва е страна с огромно сърце и дава убежище всекиму. И неслучайно на този остров убежище е намерил и Подполковника. Светът го мисли за мъртъв, но той си е свеж като репичка, живее в огромна вила с басейн, която се обитава от него и мълчаливия му иконом.

Спокойствието му изглежда непоклатимо, докато един ден на вратата му не почуква вестоносец с шифрована покана от човек, готов да направи всичко, за да му помогне да заеме обратно мястото, което му се полага по право, а именно – това на велик диктатор…

В тази съвсем достоверно звучаща измишльотина се оказват замесени съветници, зажаднели за власт наследници, ВИП-ове, журналисти, международни дипломати и българското разузнаване. А един сезон е застрашен от заличаване от календара. Нил Колефф разкрива ревниво пазени тайни, свързани със световни и родни събития, дребни и големи сблъсъци на интереси, а върху всички тях е простряна напоената с петрол сянка на Подполковника. Който на всичкото отгоре иска да забрани пролетта! “Подполковника и пролетта” е забавно, но и зловещо предупреждение, което въвежда читателя в свят на политически игри, интриги и конспирации. В него всякакви прилики с действителни лица и събития са напълно случайни и само понякога верни.

Класация на издателството