Иво Стефанов: С Intelligent Music Project сме подготвили страхотно преживяване в края на май - проектът е наистина уникален!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9650622 www.24chasa.bg
Иво Стефанов СНИМКА: Тед Георгиев

Заснехме документален филм как създаваме нова песен, казва музикалният продуцент

Иво Стефанов е български музикант, звуков инженер и музикален продуцент. От близо десет години е част от популярната българска рок супергрупа на д-р Милен Врабевски - Intelligent Music Project. Освен че свири в клавишната секция на бандата, Иво е основно действащо лице в записите, смесването и мастерирането на всички шест албума на групата до момента. За удоволствието, но и отговорността да работиш със световноизвестни рок величия, за новия албум на Intelligent Music Project, както и за предстоящото лятно турне с участието на Рони Ромеро, Джон Пейн и Боби Рондинели разговаряме с Иво Стефанов.

- Наскоро излезе новият албум на Intelligent Music Project, какви са реакциите на феновете?

- Получавам обаждания отвсякъде, много мои познати се свързаха с мен, с някои не се бяхме чували отдавна, а те са стари рокаджии и фенове на голяма част от световноизвестните участници в албумите ни и особено в този. Питат ме за предстоящото турне през лятото, за билети, канят ни в различни български градове. Питат ме откъде да си купят албума също така. Ще използвам тази трибуна да кажа на всички, че албумите на Intelligent Music Project може да бъдат закупени от нашия сайт! Интересът е сериозен и извън България. Първият сингъл от The Creation - I Know, почти веднага оглави радиокласация в Атина, излъчва се по испанското национално радио, в Турция, a Рони го представи и в едно румънско предаване по националната им телевизия. Повече от доволни сме от продукта, който създадохме!

- Колко време работихте върху албума The Creation?

- Създаването на един албум обикновено отнема много време. В нашата организация обаче има толкова много идеи - благодарение основно на д-р Врабевски, - че при нас процесът се случва сравнително бързо, разбира се, без това да влияе на качеството, защото екипът, с който работим в студиото, е на световно ниво. The Creation беше създаден преди малко повече от година.

Голяма част от

ударните инструменти

бяха записани

в Америка

от Боби Рондинели и Тод Сукърман. Вокалите на Джон Пейн също бяха записани там - в неговото студио. Всичко останало се случи в Intelligent Music Studios в София.

- Коя е любимата ви песен от новия албум?

- Любимата ми песен е Listen. Много нежна балада, която се състои само от акустична китара, синтезатор, виолончело и невероятния глас на Рони. Той я изпя страхотно и показа, че може да пее не само твърд рок. Ето, ще издам нещо в аванс - съвсем скоро ще издадем Listen като сингъл с видеоклип в подкрепа на една огромна кауза на д-р Врабевски от много години - битката с демографската криза, и по-специално ще насочим темата към семействата с репродуктивни проблеми. Видеото е много вълнуващо, а иначе песента е част и от програмата ни за турнето в края на май, така че хората ще я чуят и там!

- Каква всъщност е вашата роля в проекта Intelligent Music Project?

- Аз имам привилегията да съм музикален копродуцент на д-р Врабевски. Освен музикант съм и аранжор и саунд инженер в проектите. Моята задача е да организирам проектите, да проведа звукозаписните сесии, да съпродуцирам записите, а след това да ги оформя, смеся и мастерирам.

- Разкажете малко повече за процеса по създаване на една песен, както и за музикантите, които участват.

- Заснехме документален филм за това как създаваме една песен от новия албум - може всеки да го гледа в канала ни в YouTube. Но накратко - започваме с демозапис - д-р Врабевски записва своята идея само с китара и глас, понякога и на пиано. След това добавяме компютърно останалите инструменти, създаваме някакъв начален аранжимент, колкото да си представим как би звучала песента. Като уточним тези детайли, Боби Косатката изпява песента, китарите се изсвирват от Бисер, басът - от Иво Звездомиров, беквокалите - от Славин и Лина, и чак тогава изпращаме вече готовото демо на музикантите извън България, за да запишат своите партии. До момента сме работили със Саймън Филипс, Тод Сукърман, Боби Рондинели, Джон Пейн, Джоузеф Уилямс, Карл Сентънс, Тони Крумптън, Нейтън Ийст, Тим Пиърс, Джон Лоутън, Рони Ромеро, разбира се - основния ни вокалист в момента! Сигурно изпускам някого... много са, наистина. Процесът е сложен, но

когато работиш

с такива

професионалисти,

нещата се

случват бързо!

- Колко време отнема създаването на една песен до нейния финален вариант?

- В Intelligent Music Project винаги най-важно е било качеството и ако нещо не се получава както трябва, го връщаме, докато не отговори на очакванията ни. Въпреки това една песен не отнема повече от два месеца!

- Как започнахте да работите с д-р Милен Врабевски?

- Преди повече от десет години започнах да работя с него. Тогава се случваха записите на първия албум - The Power of Mind. Той се записваше в студиото, в което работех. Впоследствие ме покани да се присъединя към Intelligent Music Studios и оттогава сме заедно - десет години и шест албума по-късно. Нека още нещо да ви издам -

в момента работим

върху седмия албум

- За албумите сте работили с големи български и световни имена. Какви бяха очакванията ви и имахте ли някакви притеснения?

- Очакванията ми винаги са били високи, защото и българските, и чуждестранните музиканти, с които работим, са топ- професионалисти. Никога не сме имали притеснения дали ще се справят, защото те са правили това цял живот, и то на много високо ниво. Е, може да се е прокрадвало някакво притеснение у мен по-скоро от това, че ще се срещна с някого от идолите си, но не и от чудене дали ще свършим работата както трябва.

- Как се работи със звезди от западната сцена?

- Звездите от западната сцена, както сме свикнали да я наричаме, всъщност са много земни и смирени хора и е много лесно да се работи с тях. Никога не сме имали проблеми с тях, а в същото време опитът, който черпиш от тях, е безценен. Когато например Саймън Филипс дойде за европейското ни турне, се държа като равен с всички, уважи всеки, разговаря с целия екип, а знаем какво величие е той. Изключителен джентълмен!

- На какво държите най-много по време на записите на албум?

- Държа, на първо място, на професионализъм от страна на всички, замесени в записите - за радост, това никога не е липсвало. Следващото нещо, на което много държа, е продуцентът - д-р Милен Врабевски, да получи резултата, който си е представял, защото като автор на песните той има цялостна представа как трябва да изглежда албумът накрая. Засега и това се получава!

- Какви са плановете на Intelligent Music Project, ако има възможност за концерти, и имате ли план Б, ако ситуацията остане толкова усложнена?

- Силно вярваме, че концерти ще има! Хората имат нужда от това! Надяваме се, че и ситуацията ще го позволи, разбира се, концертите от турнето ще се проведат при спазване на абсолютно всички противоепидемични мерки. Така че хората не бива да се притесняват за това - ще осигурим маски, дезинфектанти, каквото е нужно, за да може единственото, за което да мисли публиката, да бъде мащабното шоу, което сме подготвили! Да не пропускаме, че освен българските звезди ще присъстват и много сериозни имена като Боби Рондинели от “Блек Сабат” и “Рейнбоу”, Рони Ромеро от “Рейнбоу” и Джон Пейн от “Ейша”! Концертите ще бъдат на 25.05. в Пловдив - зала “Сила”, на 27-и и 28-и във Варна и Бургас - в летните театри, и на 30.05. в София - в зала “Универсиада”. Билети всеки може да намери в мрежата на “Ивентим”. Ще открием турнето в Букурещ на 21-и май, след което за пръв път ще свирим и в Солун - на 23-и май.

- Как се разви кариерата ви, преди да срещнете д-р Врабевски?

- Цял живот съм бил музикант - и на живо, и в студиото. Впоследствие добих сериозен опит като продуцент и музикален инженер - имам стотици албуми зад гърба си.

- Защо избрахте да се занимавате с музика, у нас пазарът е доста малък?

- Музиката е призвание и е трудно да го потискаш - когато човек гори и живее за музиката, е готов да направи компромиси и дори жертви, за да продължава, без да го интересува какъв е пазарът. За съжаление ситуацията сега е много тежка за музиканти и артисти, които изкарват парите си с изкуство. Щастие за нас в Intelligent Music Studios е, че продължаваме да работим въпреки обстановката. Вероятно сме едни от малкото щастливци! Пожелавам на всички скоро нещата да се оправят и отново да има концерти и фестивали. А с Intelligent Music Project сме подготвили наистина уникално преживяване в края на май, така че нека стискаме палци, че ще можем да осъществим The Creation Tour 2021.