"168 часа: Т. Бояджиев: Иван Асен е знаел, че Живков е ровил в досиетата на Гешев I ч.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9653556 www.24chasa.bg
Иван Асен Георгиев по време на делото срещу него за шпионаж.

В книгата "Никола Гешев остава жив след 9.9.1944 г." на изд. "Труд" авторите са цитирали Иван Асен, който приживе заявява, че легендарният полицай Никола Гешев продължава да управлява Политбюро и да дърпа конците на отговорни фактори в държавата. Всичко това е благодарение на информацията, която е имал за тях от преди 9 септември 1944 г.  

- Г-н Бояджиев, сегашната шпионска афера е повод да си припомним големите скандали, включително този за Иван Асен? Има ли нещо вярно, че се е готвел за висок пост, дори да измести Тодор Живков?

- Не е имал такива амбиции, смятал е, че стои много по-високо от Живков. Всъщност аз съм първият главен секретар след промените, но е много интересно, че след 9 септември МВР също за кратко време има главен секретар и това е Иван Асен Георгиев. Именно това е периодът, в който започва голямото ровене по досиетата на Никола Гешев и царското МВР. Веднага след вземането на властта една група, част от която са

Живков, Трайчо Костов, се затварят

и преглеждат архивите на МВР.

- От сина на Руси Христозов знам, че липсват цели страници, други са заличавани с бръснарски ножчета. Досието на Живков също е подозрително кратко - няколко странички.

- Може би Иван Асен още тогава е имал информация, че Живков е пипал в архивите на Гешев. Именно оттам тръгва конспиративната теория, че тогава са иззети дела, уличаващи ръководителите от БКП в сътрудничество с царската полиция.

Иван Асен е смятал, че е много над останалите, амбицията му е била да стигне до поста генерален секретар на ООН. Приема да работи с ЦРУ срещу много добро заплащане, защото има цел - когато дойде моментът соцлагерът да издигне генерален секретар на организацията, тоест него, САЩ да не са против.

- Има ли нещо вярно, че е имал кредитна карта с 200 хил. долара и каквато и сума да похарчи, на другия ден тя е покрита?

- Чувал съм подобни неща, както и че цял

военен самолет

лети от ТелАвив до Ню Йорк с любовницата му и отново я връща в Израел. Това са разходи, които САЩ правят с лекота, защото той го иска. Освен това е бил доста активен като мъж, не със съпругата си, разбира се. Имал е връзка с по-възрастна дама в Париж, тогава виаграта не е била известна, но се е коментирало, че гълта подобни хапчета.

Как е бил разплетен този случай, четете - ТУК!