Кръстопътят за комарджия, актьор и наемен бияч - новите книги на "Сиела"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9668278 www.24chasa.bg

Галин Никифоров в очакване на филмиране на свой роман

След новината, че грандиозният роман “Тяло под роклята” от Галин Никифоров ще бъде екранизиран до края на 2022 г., и първите два романа на един от най-талантливите български писатели се завръщат в книжарниците в общо издание с корицата на Дамян Дамянов (ИК “Сиела”).

“Добро момче. Умерено нежно” е омнибус, в който привидно коренно различни истории се допълват в прецизен механизъм, трансформиращ дори и тривиалните ежедневни случки в смайващи фрагменти от пъстрия калейдоскоп на живота. “Добро момче” излиза за пръв път през 2006 г. и веднага е номиниран за престижната награда “Роман на годината” на фондация “Вик”. В него един мъж се оказва на ръба на оцеляването навръх Нова година, а в мизансцен на най-тежката битка - тази със себе си - се превръща заседналият между два етажа асансьор. Останал напълно сам, Павел Джоров се изправя пред безнадеждните руини на собствения си живот. Късно ли е да се върнеш към себе си, когато си изправен пред лицето на смъртта? Когато целият свят е забравил за теб - къде търсиш спасението и на кой бог се молиш? А може би между самосъжалението и волята, се крият не само причините за личните ни провали, но и светлината, чрез която да ги превъзмогнем…

“Умерено нежно” е литературна плетеница от безшумни сблъсъци на случайността. Какво общо биха могли да имат застаряващ наемен бияч, изживяващ най-странния ден в живота си, изпаднал комарджия, изиграл двете най-велики игри в живота си - тази с кент флош роял в ръката си и онази със смъртта, както и стар театрален актьор, отдаден изцяло на изкуството си и готов да изиграе най-вдъхновяващата си роля, за да спаси една човешка душа? Пътищата на тримата се оказват преплетени, без да подозират, че една единствена среща може да преначертае съдбите им.

Галин Никифоров успява да размести и разбърка съдбите на героите си така, че читателят да престане да мисли за тях като чужди, да ги превърне в негови лични умерено нежни падения или завръщания към доброто. Защото в стремежа към по-доброто и истината са двигателите на цялото творчество на Никифоров.

А в омнибуса “Добро момче. Умерено нежно” несъмнено издават първите стъпки на безспорния литературен талант, чиято творческа смелост и изобретателност превръщат книгите му във фуга на живота въпреки самия него.

Културни феномени, кървави епизоди, митология,

възходи и падения на Русия

Излезе “Кратка история на Русия” (ИК “Сиела”) - въведение в руската история и култура от професора по славянски и източноевропейски изследвания Марк Галеоти. Професионалната му специализация са проблеми със сигурността в постсъветска Русия. Автор е на 24 книги.

“Кратка история на Русия” е последното му издание и първото, което се фокусира не върху политиката, подземния криминален свят и войните, а върху историята и културата на руското общество.

Русия е страна, която заема една осма от обитаемата територия на Земята, простира се върху 11 часови зони, а най-североизточната ѝ точка е само на 82 километра от Аляска. Тя няма едно-единствено племе или народ, или действителна централна идентичност. Руснаците са многообразен народ, съставен от различни парчета, а влиянията на външния свят са видими във всеки аспект от живота.

Разположението на Русия на кръстопът между Европа и Азия я превръща перманентно в “другата” – европейците я възприемат за азиатска държава, а азиатците – за европейска. През вековете сложните отношения на Русия със Запада стават все по-важни. Понякога това означава приемственост на идеи и ценности. Друг път е решимост за отхвърляне на западното влияние, дори това да означава пренаписване на миналото.

Днес търсенето на наратив, който обединява избрани аспекти от Запада с традиционни схващания и идеологии, продължава. Въпросът къде е мястото на руското общество в света започва да се преобразява в как светът се отнася към Русия.

В “Кратка история на Русия” Марк Галеоти се впуска в изследване на историята на Русия през призмата на два преплетени въпроса. Единият е начинът, по който външните влияния са оформили Русия.

Вторият е как в замяна това е повлияло върху отношенията на Русия със света. Галеоти не пише за специалисти, а за всички, които се интересуват от дългата и богата история на страна, често описвана едновременно като “реликва на стара империя” и “екзистенциална заплаха за Запада”.

Събрала хиляди години, културни феномени, кървави епизоди, митология, възходи и падения, “Кратка история на Русия” изследва една необикновена нация още от зараждането ѝ чак до днешни дни и настоящото ѝ управление.

Плътта притежава

своя логика

“Непокорното семе” от Антъни Бърджес (ИК “Сиела”) е сатира, родена от блестящо въображение, - остроумна, плашеща, но и забавна прогноза за нашето съвремие (писана е преди 59 г.) Учителят по история Тристрам и неговата съпруга са загубили детето си в антиутопичен свят, който ограничава населението и издига на пиедестал алтернативната сексуалност и доброволната стерилизация. Кой е Бърджес? Авторът е на “Портокал с часовников механизъм”!

Класация на издателството: