Графа на снимачната площадка, прави музика за филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9684857 www.24chasa.bg
Графа с актьорите на снимачната площадка на "Чудовища" СНИМКА: ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА ЯНА МАРИНОВА

От няколко дни Влади Ампов-Графа е на снимачната площадка на нов български филм. Лентата се казва “Чудовища” и е пълнометражният дебют на режисьора Калоян Патерков. И въпреки че името на филма се асоциира веднага с ужаси, Графа казва, че по-скоро не е в този жанр, но не издава повече. Неговата задача е да създаде музиката. Неотдавна Калоян Патерков го потърсил с това предложение и му изпратил сценария. “Бях много приятно изненадан и благодарен за поканата. Идеята ми допадна, а и е тръпка да изляза от радиофоничната музика”, казва Графа. За да получи вдъхновение, започва да ходи на снимките, които засега са само в София. В актьорския състав са Яна Маринова, Анастасия Левордашка, Владислав Виолинов, Лили Сучева. “Това е филм, който е огромно предизвикателство за мен. Всеки ден отивам на снимачната площадка с желание да разбера повече и за мен, то е като училище”, разказва Яна Маринова.

Преди да застане пред камерата на оператора Кирил Проданов, целият екип репетира близо месец. “Вярвам, че необикновените неща, които се случват в живота и повдигат дискусии, са онези, заради които трябва да се правят филми. Такъв е и “Чудовища”, обясни още Маринова.

Тя и колегите ѝ се срещат с Графа по време на снимките, но го оставят сам да влезе в атмосферата, вместо да обсъждат героите си с него. Така певецът създава музикалните теми на база въображение и сценарий. Основната част ще започне да се появява, когато има груб монтаж на снимките, тъй като визуализацията значително ще помогне за създаването на мелодиите.

Този тип музика съвсем не е дебют за популярния изпълнител. Писал е и за други ленти, една от които е “Рут” с Ивайло Христов. А последната театрална постановка, за която прави музиката, е “Дванайсета нощ” в МГТ “Зад канала”.

Графа работи и върху много нови песни. В понеделник излезе акустичната версия на “Химера”, в която участва “Младежки китарен оркестър София”. В парчето, което е и с видеоклип, звучат 14 китари, на една от които свири и Графа.