Световноизвестният тенор Рамон Варгас в София в "Бал с маски" на 18 юни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9689884 www.24chasa.bg
Рамон Варгас

Световноизвестният мексикански тенор Рамон Варгас ще пее на 18 юни в Софийската опера в спектакъл на "Бал с маски", научи "24 часа".

Това е първо гостуване на прочутия певец в България и засега то е само за едно представление. Диригент ще бъде мексиканецът Енрике Бариос. 

Варгас, който от години живее във Виена, е в световния топ 10 на тенорите. Дебютът му в Европа е в началото на 90-те години, а няколко години по-късно се налага да замести Лучано Павароти в представление на "Лучия ди Ламермур" в Метрополитън опера и оттогава става чест гост и на американските сцени. В момента немалка част от безплатните стрийминги на спектакли на нюйоркската опера, които вървят на сайта й са с негово участие. Напоследък публиката и критиката често сравнява Рамон Варгас с друг мексикански тенор, който има успешна кариера по световните сцени - Хавиер Камарена, най-вече заради сходните характиристики на гласовете им. И Камарена, и Варгас са лирични тенори с принос най-вече към белкантовите опери, но и покорявайки сцените с участие и във вердиевите шедьоври, както и във френския оперен репертоар, като Рамон Варгас сравнително често пее и в руски репертоар, най-вече Ленски в "Евгени Онегин".  

Варгас ще пее в сегашната постановка на "Бал с маски", която е на акад. Пламен Карталов и вероятно престоят му в България ще е в рамките на няколко дни преди самото представление. Софийският му дебют все още не е отбелязан на официалния сайт на певеца, според който в близките месеци той ще пее в Белгия, Гърция и Швейцария.