Групата на Слави

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9694785 www.24chasa.bg
Слави Трифонов

Шампионка по шах, участник в “Биг Брадър”, пчелар и турбинен инженер са по-забележителните нови депутати

В парламента са и петима от сценаристите на тв 7/8

Интересът към депутатите на втората партия “Има такъв народ” е естествен. 51-те, които влизат заради харизмата на лидера Слави Трифонов, са практически непознати за широката публика.

Тъй като партията се държи конспиративно, с много усилия - разговори с десетки хора и справки във всички налични публични записи, екип на “24 часа” успя да проучи хората в новата група. Изключвайки самия Трифонов, няколкото сценаристи и прочулия се покрай заразяването си с COVID-19 Андрей Чорбанов, сред останалите трябва да се обърне внимание на

Любомир Каримански

- той вероятно ще е ключова фигура на партията по икономическите въпроси. Каримански е финансист с тясна специализация в картовите разплащания. Бил е във фирма “Транскарт”, която преди време опита да създаде “Петрол”.

Последната му работа е пpoкypиcт и члeн нa Упpaвитeлния cъвeт нa Инвecтбaнк на Петя Славова, работил е в Търговска банка Д на Фуат Гювен и в ДЗИбанк, има степен от лондонския Hult International Business School.

Пpeпoдaвaтeл e пo ocнoви нa финaнcитe в УHCC. Бившите му колеги, до които се допита “24 часа”, се изказват за него с топло чувство и респект към експертизата му.

Вървят спекулации, че самият Трифонов ще се откаже от депутатството, както направиха Бойко Борисов, Хасан Азис и още петима. Но той не го стори пред ЦИК, тъй че това означава, че трябва да се закълне като народен представител и след това евентуално да си подаде оставката пред ръководството на Народното събрание.

От Пловдив влиза трикратната световна шампионка по шах

Антоанета Стефанова Тя е асеновградска снаха - женена е за Иван Чепаринов, който е от Асеновград и също е гросмайстор. Двамата имат дъщеря Мелисандра, кръстена на една от централните фигури в сериала “Игра на тронове”.

Иван Хиновски

е сред най-известните специалисти в атомната енергетика. Беше член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй” през периода 1982-1993, бе шеф на НЕК за една година, после стана директор в “Енергопроект” и член на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”.

Хиновски бе главен експертен сътрудник по енергетика в 40-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото народно събрание.

Кирил Симеонов

стана популярен и с участието си в Big Brother през 2015 г., където бе един от най-ексцентричните участници. Занимава се с борсова търговия, квалификация за което е получил в миланския “Бокони”.

Тихомир Тенев

е началник на турбинния цех на ТЕЦ “Брикел” в Гълъбово. Със Слави е още от референдума през 2016 г., но политическата му кариера започва от СДС, фен е на “Берое”.

Около 46-годишния

Танер Тюркоглу

от Джебел се разшумя миналата година в Кърджали, където искаше да прави площадки за отпадъци и в близкото село Груево. Местните реагираха остро, събираха подписки и той се отказа от начинанието.

Живка Железова

е счетоводителката на партията и казанлъшка снаха. Притежава две фотоволтаични електроцентрали. Има над 21-годишен опит в счетоводството и данъците. Семейството ѝ има ресторант в Казанлък, в който тя обещава да почерпи за новото си поприще. На въпроса на “24 часа”: “Вярно ли е, че сте личният счетоводител на Слави Трифонов?”, Живка Железова отговаря: “Истината е, че съм счетоводителят на партия “Има такъв народ”.

Георги Георгиев

е бивш военен, има консултантска фирма. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Станислав Балабанов вероятно ще е един от най-младите депутати в новия парламент. Това е репортерът на тв 7/8 със заядливите въпроси от брифингите на НОЩ. Приятелите на Станислав в кв. “Кючук Париж” в Пловдив, където е отраснал, казват, че още от малък си мечтаел да работи при Слави. И неотклонно следвал целта си.

Семейството му го поддържало. За баща му е известно, че се е грижил за сигурността на единия от собствениците на фалиралата Агробизнесбанк Христо Александров. След краха на банката той се захваща с частен бизнес - прави малко заведение на автогара “Юг” в Пловдив, където помагат съпругата и синът му.

Нищо обаче не може да спре Станислав да осъществи мечтата си - да стане част от екипа на Слави Трифонов. Първоначално е нещо като Ванката - момче за всичко, но после става журналист, а сега депутат.

Владимир Русев

е председател на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти в Република България и председател на управителния съвет на предприятие за преработка на биологични пчелни продукти в село Камбурово, община Омуртаг. “Досега бях общественик, не политик. Но след референдума, иницииран от Слави Трифонов, разбрах, че единственият начин да промениш политиката е, като влезеш в нея”, казва Русев. Той е живял и учил в Полша.

Адвокат

Илко Стоянов

е известен с клиента си Йордан Динов, собственик на зали за интернет залагания, убит на 4 април 2012 г. в София.

Стоянов му бе адвокат по административните дела и спечели всички за актове от Комисията по хазарта. През 90-те години е активист в младежката структура на СДС. Оттогава датира и познанството му с Виктория Василева, главен секретар на “Има такъв народ”. По-късно е активист на “ВОТ-консерватори” и през 2011 г. става общински съветник.

След 4 г. отново е съветник в местния парламент в Благоевград от “Глас народен”. Междувременно след местните избори през 2015 г. става заместник-кмет на Петрич, когато печели човекът на ГЕРБ Димитър Бръчков.

Близо 2 г. съвместява зам.-кметското място в Петрич и съветническото в Благоевград. На парламентарните избори през 2017 г. е втори, след Светослав Витков, в листата на “РБ - Глас народен” в 25-и избирателен район в София.

През 2018 г. напуска общинския съвет предсрочно в знак на несъгласие, защото не се приема негово предложение за референдум или допитване до жителите за бъдещето на археологическите разкопки край града.

Галя Бърдарска

е от Института по водни проблеми към БАН. Гостувала е в телевизията на Трифонов покрай водната криза в Перник. Името ѝ излиза по документите за фалита на КТБ с цесия за около 100 000 евро. Председател е на сдружението “Глобално партньорство по водите - България”.

Мика Зайкова

е дългогодишен съветник по икономически, правни и социални въпроси в КТ “Подкрепа”.

Мика Зайкова ще открие 45-ото народно събрание. 79-годишната народна представителка е доайенът на новите депутати. И като такава законът я упълномощава да води парламента до избора на негов председател.

Николай Радулов

- бившият секретар на МВР от времето, когато вътрешен министър беше Богомил Бонев, влязъл после в структурите на “Мобилтел”, докато компанията беше под контрола на Майкъл Чорни. През 2014 г. Радулов, който е преподавател в НБУ, се завъртя около Николай Бареков. Започнал е кариерата си като служител на ДС в столичното управление на МВР през 1983 г.

Петър Димитров

е син на Христо Димитров, който като лидер на СДС в Силистра беше депутат през 1997-2001 г. “Младите хора имат креативни идеи, но трябва да се вслушваме и в мнението на хората с опит. Програмата на “Има такъв народ” е разработвана от дълго време и от добри експерти”, казва новият депутат.

Тошко Йорданов - дясната ръка

Образован, интелигентен и страхотно духовит. Обича високите скорости и мрази лицемерите.

Това накратко е Тошко Йорданов Хаджитодоров, който освен партиен деятел е и главният сценарист в екипа на Слави Трифонов и водещ на публицистичното предаване “Студио Хъ”.

Той е роден през 1970 г. в Ямбол. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури “Константин-Кирил Философ” през 1989 г.

“В класическата гимназия отидох заради амбициите на майка ми, която беше прочела някъде, че има такава гимназия, много престижна, и реши да прати гарджето там, пък аз взех, че влязох”, разказва той.

Истината обаче е, че много харесва историята и попада в правилното училище. Когато неговите набори трябва да учат в УПК - учебно производствен комплекс, който по онова време заместваше последния 11-и клас с цел гимназистите да придобият някаква професия (поредна краткотрайна реформа), за класическата гимназия има изключение.

Учениците там трябва да изберат дали последните 2 години да учат история или класически езици на университетско ниво. Йорданов избира история, а след това завършва същата специалност и в Софийския университет.

Впрочем е много запален и по спорта. Като малък е тренирал акробатика, лека атлетика, туристическо ориентиране и даже бил приет в спортно училище. В крайна сметка баща му, който е завършил ВИФ и е работил като треньор по футбол, му повлиява да избере класическата гимназия.

После в университета Йорданов тренира близо 5 години киокушин карате.

Запознава се със Слави Трифонов през 1992 г., когато печели конкурса за сценаристи в “Ку-ку” заедно с Ивайло Вълчев и оттогава е част от екипа на популярния водещ.

Впрочем заедно с Ивайло Вълчев и Николай Русакиев Тошко е и един от авторите на първия български телевизионен мюзикъл след 1989 година - “Братът на Бай Ганя Балкански”, режисиран от Хачо Бояджиев за БНТ. Музиката е на Стефан Димитров.

Освен това в съавторство с Русакиев написва повечето от песните за албума на “Ку-ку” - “Шат на патката главата”.

През 2015 г. заедно със Слави Трифонов и колегите си сценаристи създават инициативен комитет за провеждане на национален референдум за промяна на политическата система. На 12 май 2016 г. защитава референдума по време на дебатите в Народното събрание с думите: “Вие не сте над народа! Вие не сте богове! Вие не сте императори! Вие трябва да спазите закона!”.

От 4 ноември 2019 г. Тошко Йорданов вече има собствено предаване - публицистичното “Студио Хъ” по тв 7/8. Именно за него получава специалната награда за журналистика “Свети Влас” през 2020 г.

Женен е, има син - Сибил, но не обича да говори за семейството си, защото това е твърде лично.

Александър Вълчев

разбира какъв иска да стане,

след като гледал “Ку-ку”

“Преди това не съм знаел какъв искам да стана, но след като гледах “Ку-ку”, вече знаех. Такъв и станах”, така Александър Вълчев обяснява професионалната си ориентация.

Още като ученик започнал да пише смешни материали и ги пращал по пощата до шоуто, а после толкова се радвал, като чуел нещо свое в предаването.

Вълчев е роден в Смолян, живял е в село Бостина и е възпитаник на Техникума по механотехника в града. По-късно завършва УНСС.

Много популярна сред смолянчани през кампанията стана неговата реплика: “За тях - пачки и чекмеджета, за нас - фасуль и патета!”.

Филип Станев: Ако попадна

сред англоезични канибали,

ще бъда сготвен по

най-вкусния начин

Подобно на всички сценаристи, които работят в продуцентската компания “7/8” и за предаванията ѝ, и Филип Станев става част от нея след конкурс. Спечелил го, той започва работа в “Шоуто на Слави” със старта на предаването през 2000 година.

Станев е роден през 1974 г. в София. Завършва Софийския университет “Св. Климент Охридски” с две специалности - журналистика и педагогика.

Владее английски език, но по собствените му думи нивото е такова, че “ако попадна сред англоезични канибали, ще бъда сготвен по най-вкусния начин”.

Първото си литературно произведение сценаристът пише още в пети клас. Озаглавява го “Експедиция до Саламандър” и описва пътешествието на група смели астронавти до планета - двойник на Земята в далечна галактика, след края на света, някъде през 2010 г.

Запален фен е на “Левски”, но е най-щастлив със семейството си, защото има “най-прекрасната жена - Калинка, и най-прекрасния син - Борис”.

Ивайло Вълчев – нежният

поет сред сценаристите

Освен сценарист Ивайло Вълчев е изключително талантлив поет.

Той е син на големия бургаски поет Ваньо Вълчев, автор на една от най-известните песни - “Телефонна любов”. Писал е и текста на “Огън от любов”, “Тази вечна любов” и много други.

Синът, роден на 9 януари 1972 г. в Бургас, не остава по-назад. Завършва Френската гимназия в родния си град, като впрочем печели и национална олимпиада по френски език. Именно той е авторът на емблематичната песен на Слави Трифонов “Френската гимназия”.

Като малък е ходил на седмична детска градина извън Бургас близо до военната база “Атия”.

Ивайло Вълчев завършва българска филология в Софийския университет. Още второкурсник, участва в конкурс за сценаристи и започва работа в телевизионното предаване “Ку-ку”. Заради него оставя ученето на втори план и дори отлага държавните изпити за по-късен етап.

От 1992 г. е сценарист на телевизионните предавания “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове”, “Шоуто на Слави”, “Файв Старс”, “Сървайвър”, “Мюзик Айдъл”, “Пей с мен”, Lord of the Chefs, “Младост 5”, “Гласът на България” и др. Сред тях е и последната му изява в “Шоуто на сценаристите” в тв 7/8.

Като отговорен редактор е част от екипа, издавал вестник “Ку-ку”. Участва и в създаването на различни тв и радиореклами и рекламни кампании.

През цялото време не спира да пише поезия, както и текстове за песни. Според колегите си сценаристи е гениален и много скромен, въпреки че е написал всички хитове на Слави Трифонов.

Едва 22-годишен е, когато се вдъхновява за текста на “Гергьовден” заедно с други песни в албума “Рома тв” през 1994 г. Пише текстове и за албумите “Нека ме боли”, “Едно ферари с цвят червен”, “За крадец не ставаш, сине”, “Революция в главата”, “Ад и рай”.

Неговото творчество обаче не е запазена марка за Слави и “Ку-ку бенд”, тъй като Вълчев пише текстове и за много други български певци и групи, както и сценарии и песни за театрални постановки.

Драгомир Петров

е млад татко

41-годишният Драгомир Петров е млад татко, след като преди 2 седмици любимата му Надя Иванова го дари със син. Това е третото му дете, тъй като сценаристът има и две дъщери от първата си съпруга.

Новата му любима е позната като водеща на едновремешното предаване на БНТ “Елит”. И докато таткото ще се занимава с парламентарни дела, след като беше избран за депутат, хубавата актриса най-вероятно ще замине за морето. След 2 седмици там започва да се снима вторият сезон на сериала “Съни Бийч”, в който тя участва и засега е потвърдила ангажимента си към продуцентите.

Драгомир Петров е роден на 28 август 1972 г. в Кубрат. Завършва Техникум по биотехнологии “Мария Кюри” в Разград със специалност “Биотехнологичен синтез”. Присъединява се към екипа на Трифонов през 1997 г. По онова време е репортер на вестник “Екип 7” в Разград, а също и автор на предаването “Проблем шоу” в местното общинско радио. Точно за радиото взема интервюта от Слави и лицата на “Каналето”, пристигнали за концерт в местността Сборяново край Исперих. Тогава се договаря с тях да създадат заедно нова радиорубрика - “Славата на Слави”. Шефът му обаче категорично отказва, като заявява: “Аз от хора, които пеят “Ще ти скъсам г_за”, нищо не искам!”.

Трифонов научава това и кани Петров в екипа си. “Нямах очаквания. Просто много ми се работеше тази работа”, казва сценаристът.

Днес вероятно има идея как ще се оправи държавата, макар че навремето е съвсем наясно кога ще се случи това: “Все още, като гледаме старите български филми, продължаваме да се смеем на социалистическия хумор. Докато има хора, които все още разбират този хумор, едва ли ще се оправим.”