Хан Аспарух и НДК пак се срещнаха след 40 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9704567 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев произнася своето поздравително слово. СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

През есента на 1981 г. в новопостроения Народен дворец на културата е премиерата на “Хан Аспарух”.

И НДК, и филмът са направени в чест на 1300-годишнината от създаването на държавата България.

Във вторник, 40-години по-късно, в зала 1 на НДК беше премиерата на “Ханът и империята” - осъвременен, дигитализиран и съкратен вариант на трисерийния епос.

На прожекцията присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Държавният глава поздрави създателите на “Ханът и империята” за усилията, всеотдайността и верността към мисията такива извори на национална гордост като знаковата трилогия да не остават заключени в миналото. Той изтъкна и неимоверния им труд “да направят така, че не само да съхранят от унищожение тази невероятна продукция, но и да ѝ вдъхнат нов живот”.

Режисьорът Людмил Стайков разказа как в ония години разни “фактори” го убеждават, че такъв филм в България не може да бъде създаден. Защото няма никакви условия за това - нито традиция, нито опит, нито професионално умение... А той събира екип и казва само една дума: “Снимаме”. “Разбрах, че сме успели, когато хората, които излязоха от залата преди 40 години, както и сега на предварителните прожекции, с развълнуван глас казваха: “След този филм съм горд, че съм българин”, каза още акад. Стайков. Той благодари специално на Добромир Чочов, собственик на “Дoли Cтyдиo Meдия”, за идеята и усилията хан Аспарух да бъде запазен във времето.