"Цветята" на Теодора Иванова-Додо победител в конкурса за пиеса на театър „София“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9704577 www.24chasa.bg
ТЕОДОРА ИВАНОВА-ДОДО СНИМКА: МИХАИЛ ГЕОРГИЕВ

„Цветята“ на Теодора Иванова-Додо е големият победител в конкурса за пиеса на театър „София“. Тя се оказа безспорният фаворит на комисията с председател Ириней Константинов и членове Анелия Янева – театровед и театрален критик, проф. Маргарита Младенова – театрален режисьор и професор в НАТФИЗ, проф. Георги Каприев – професор в Софийския университет и театрален критик.

Писателката получава 2000 лв., а работата по поставянето на пиесата започва веднага на камерната сцена, като намерението е премиерата да бъде през юни.

"Това е пиеса за разминаването на гледните точки в човешките съдби, разминаването на призми и невъзможността да видим другата гледна точка. Така се раждаме и така умираме, разминати във възгледите си, дори с най-близките си хора“, казва Теодора Иванова-Додо. „Цветята са главно действащо лице, чрез любовта си към тях единият главен персонаж изразява себе си. Аз самата също много обичам цветя", добави тя.

"Много е хубаво, че толкова хора държат на театъра през драматургията и се опитват да пишат пиеси. Голяма част от тези 43 текста имат интересни идеи, писани са от хора с въображение, има жив диалог, даже образи. Това, което според мен е проблем на младата драматургия, е неумението да замисли драматургична ситуация, която да притиска вътре образите, да разкриват своите намерения, своите мотиви и това да бъде акция", обясни проф. Маргарита Младенова, режисьор и член на журито. „Не всеки диалог е пиеса, както и не всяка чертичка върху листа е картина“, допълни тя.