Чудовища завладяват София по време на пандемията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9707926 www.24chasa.bg

Талантливият сценарист на “Дъвка за балончета” и “Под прикритие” Тео Чепилов с първи роман

Чудовища завладяват София по време на пандемията

Чудовищата са живи и невинаги живеят под леглото ни. Особено по време на пандемия.

Талантливият сценарист Тео Чепилов, работил по много филмови и телевизионни проекти (“Под прикритие”, “Домашен арест” и “Дъвка за балончета”), прави решителна крачка напред и след популярния сборник “Ситуация след ситуация” публикува дебютния си роман “До последен зъб” (изд. “Сиела”).

Това е шантава, забавна и предизвикателна смесица от екшън, фантастика, трилър и хумор, в която не са пощадени всички жанрови клишета, както и социалните предразсъдъци и суеверия, избуяли след настъпването на пандемията от COVID-19.

Началото идва като неочаквана дървена ваканция – хоум офис с намалени задължения. Безкраен поток от мемета. Теория на конспирациите, че вирусът не съществува. Но след това една по една са покосени държави по целия свят. Накрая се появяват и те – съществата, олицетворение на ужаса.

По софийските улици властват нови закони, неспазването на които води до сигурна смърт.

Две жени и двама мъже са сред малцината оцелели. Могат ли обаче една напориста офис мацка, изобретателен дилър, инфлуенсърка без късмет и полицай без скрупули да намерят общ език, за да се измъкнат от руините на София? Тина, Желязко (по-известен в градските легенди като Бухала), Лъчо и Аглая са новите “сървайвъри”, без никога да са подозирали, че ще се превърнат в такива.

Смъртта дебне иззад всеки ъгъл. Няма място за шеги, но въпреки това, типично по български, всички се смеят. Битката е неспирна, обратите са непрекъснати, борбата никога не свършва. И така… до последен зъб!

Стартирал като онлайн сериал, текстът на “До последен зъб” си партнира с въздействащите илюстрации на Краля на мрака – художника Стефан Стоев, който “майсторски визуализира тъмнината на думите, без да се изгуби иронията”.

Така този безкомпромисен “панелен пънк” се превръща в ударна сатирична постапокалиптична сплав без аналог.

Тео Чепилов успява да улови в кадър познатите градски герои, да ги изтръгне от зоната им на комфорт и да ги остави напълно “голи” пред читателите си.

По стара традиция всички прилики с истински лица и събития са напълно нарочни, а забавлението с тази книга е гарантирано.