Ферейба става бежанка, за да спаси децата си от талибаните, в “Когато Луната снизхожда”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9707932 www.24chasa.bg

Ферейба е учителка в Афганистан, която има уютен дом. Тя е омъжена в уреден брак, но искрено обича съпруга си. Щастливият ѝ живот на жена от средната класа с образование, работа и комфорт се преобръща, когато страната ѝ е погълната в пламъците на война и талибаните се изкачват на власт. Това е само част от сюжета в книгата “Когато Луната снизхожда” (изд. “Сиела”), която вече излезе по книжарниците, написана от американската авторка от афганистански произход Надя Хашими. В нея семейството на Ферейба се превръща в мишена на новия фундаменталистки режим. Самата тя е принудена да избяга с трите си деца. Крепи я само надеждата за оцеляване - да потърси убежище при сестра си в Лондон.

Принудена е да пътува с фалшифицирани документи и да се доверява на милостта на непознати. Всичко това превръща бягството ѝ в опасно пътешествие. Ферейба вече не е уважаваната учителка, а отчаяна бежанка.

Заедно с децата си попада в сенчестата подземна мрежа, пуснала пипалата си под улиците на европейските градове.

В този момент на един оживен площад в Атина съдбата нанася на семейството ѝ нов удар. Най-големият ѝ син - Салим, е откъснат от останалите и се превръща в жертва на трафика на хора. Принуден е да понася мизерията на бежанските лагери.

Ферейба няма друг избор, освен да продължи с другите си две деца. Те преминават граница след граница, опасност след опасност, рискувайки живота си с надеждата за по-светло бъдеще. Мечтаят някой ден да се съберат отново.

Разказана в две гледни точки - на Ферейба и на Салим, “Когато Луната снизхожда” е история за търсенето на дом и страха, че няма да го намериш, за скръбта на стария свят и болката на новия.

Надя Хашими е автор на “Перлата, която се освободи от черупката си”. Благодарение на тази книга писателката спечели наградата на GoodReads за най-добър дебют през 2014 г. Тя представя драматичен разказ за  две афганистански жени, разделени във времето, но ограничени във всяко свое действие в борбата си за свобода.

Хашими повторно повежда читателите си на емоционално пътешествие не само през отнетите права и ужасите на войната на Изток, но и през скритите опасности на Запада, които се крият под на пръв поглед подредената фасада.