Слушат ли котките музика?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9711064 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Британският композитор Дейвид Тейе записва албум с песни, създадени специално за домашни любимци

Много собственици, излизайки за цял ден, оставят радиото включено за котката си, за да не ѝ е скучно. Но дали любимите ви песни харесват и на вашите домашни любимци? Дали има специална музика за котки и кучета?

Смята се, че според своята “музикалност” котките се делят на три групи - такива, които обичат музика, други, които са безразлични към нея, и трети, които се дразнят от музика.

Отдавна учените се чудят каква музика е предпочитана от котките, кучетата и другите животни. При кучетата въпросът е доста сложен, защото различните породи се различават по това доколко е възможно да възприемат звуци. Различните видове котки обикновено възприемат звуците еднакво. Обхватът и честотите на звука, които котката чува, обаче се различават значително от тези, които човек възприема. Следователно котката не може да се наслаждава на по-голямата част от любимата ви музика. Тя просто не е достъпна за нея. Котките обаче определено реагират на някои музикални звуци.

Още френският поет Теофил Готие, живял през XIX век, забелязва, че

котката му винаги

слуша много внимателно,

когато свири на пиано

А когато поетът свири нотата ла в горната октава, котката винаги скачала нервно.

Любимката на френския композитор Анри Соге пък била възхитена от композициите на Клод Дебюси - скачала на коленете на собственика си и започвала да ближе ръцете му. През 30-те години на миналия век двама лекари, Морийн и Бахрач, установяват, че котките, с които експериментирали, винаги били притеснени, когато чуят нотата ми в четвъртата октава. Тя провокирала движение на червата при младите котки и признаци на сексуална възбуда при възрастните. Освен това те откриват, че

много високите нотки

често предизвикват

признаци на безпокойство

при котките

Предполага се, че това се дължи на факта, че котенцата, изпаднали в беда и изпитващи страх, мяукат в определена нота, която автоматично причинява инстинктивно безпокойство при възрастни животни.

Други учени също посочват, че котките харесват ниски звуци, като пеенето на мъжки хор. Всички тези наблюдения предполагат, че котките реагират на определена музика.

Преди време студенти от Уисконсинския университет в град Мадисън си поставят задачата да създадат специална музика за котки, която наистина би им харесала. За своята работа учените са включили виртуозния британски композитор Дейвид Тейе. Той смята за своя мисия да предостави музиката на масите - не само на цялото човечество, но и на животинското царство.

Когато Тейе не свири на виолончело в Националния симфоничен оркестър на Великобритания, може да го видите да проектира слушалки за коне или да се чуди каква комбинация от акорди ще се хареса на бигълите. “Знам, че звучи глупаво - казва той, - но

това, което наистина е

глупаво, е да мислим,

че музиката може

да бъде само за един

биологичен вид.”

Заедно със студентите Дейвид Тейе анализира обхвата на тоновете, които котките възприемат, както и звуците, които домашните любимци издават в различни житейски ситуации. Оказа се, че ако пуснете звуци на мъркане на котките, те бързо губят интерес към тях. Котките харесват звуците от т. нар. музика на вида. Това са мелодии, създадени въз основа на звуците на самото животно и съответстващи на тона и темпото му, включително на сърдечния ритъм, който между другото съществено се различава от този на хората.

В резултат на това музиката, създадена от експертите по музикалните предпочитания на животните, има ритъм, подобен на сърдечния им ритъм, и висок вокален диапазон. По звучене тя леко прилича на мъркане, пресечено с мяукане, но всички звуци са приятно изгладени. Това е лека, ефирна и успокояваща музика за котки. Композициите, създадени в резултат от изследването, бяха пуснати като част от първия албум “Музика за котки” на виолончелиста Дейвид Тейе. Създателите на музика за котки се придържат към целта да гъделичкат мозъка на котките, тоест да предизвикат интереса им.

Проучване на специалисти от Колежа по ветеринарна медицина към университета на Луизиана също показва, че

подходящата музика може да успокои

стресираните писани и

да направи по-поносимо

посещението им при ветеринар

За целите на проучването изследователката Ан Хамптън в продължение на 20 минути пускала музика с “котешка насоченост” на 20 домашни писани.

В последвалия двуседмичен период котките посещавали ветеринар в случайно избрано време за наблюдение. Резултатите от изследването показват, че слушането на подходяща музика преди и по време на прегледа при специалист понижава нивата на стрес при котките. Музикалните творби, на които котките реагират най-позитивно, са Scooter Bere's Aria на Дейвид Тейе и Elegie на Габриел Форе.