Нора Ампова рисува край Женева, прави изложба в галерия “Нюанс”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9711316 www.24chasa.bg
Нора Ампова СНИМКА: Личен архив

Сестрата на Графа се върна в София, за да представи 23 живописни платна

23 живописни платна, вдъхновени от околностите на Женева, представя в изложба младата художничка Нора Ампова. Творбите на талантливата сестра на Влади Ампов-Графа ще бъдат подредени в галерия “Нюанс”. Откриването е на 20 април и ще могат да бъдат видени до 9 май.

От около година Нора Ампова живее в покрайнините на Женева, където се мести заради професионални ангажименти на съпруга си. Именно там тя черпи своето вдъхновение и обяснява, че творбите ѝ не са натоварени със сложни послания. Рисува в ателието си, а най-много идеи ѝ идват сутрин и обикновено за фон звучи музика.

Кръщава изложбата “Истории от облака”, а за името разказва, че е двусмислено, тъй като облакът е и онлайн, и на небето. И в двата случая тя го възприема като воайор, който “наблюдава ефирно истории за интимност, присъствие, дистанция, път и копнеж, докато ние падаме или се извисяваме. При определена светлина архивите му се “отварят”. Опитах да трансформирам част от тях в произведения. Чрез тях преосмислям изживените дни и създавам нова папка”, казва тя.