Художничката Дора Бонева навършва 85 години с нова изложба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9713701 www.24chasa.bg

Дора Бонева представя новата си изложба живопис, която в голяма част е ретроспективна. В нея са включени и картини, рисувани в последните месеци.

На 11 април художничката, чийто съпруг бе големият поет Любомир Левчев, навърши 85 години. Родена е в Габрово и завършва Художествената академия при проф. Дечко Узунов.

Дора Бонева има над 35 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония и др. Художничката има награди от Съюза на българските художници, от Софийската община, от културния институт "Солензара" в Париж. Има сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства.

"Дора Бонева е интимен художник. Тя избира природния обект или човека, когото портретува, със стремежа да ни приближи и разбере и едва тогава да го включи в своя свят. Затова нейните платна са като диалози насаме, без многословие, но със скъсяване на дистанцията, с доверие и честно разбирателство. Винаги имам впечатлението, че с всяка картина Дора отваря прозорец към света. Сякаш иска да каже "погледни какво чудо е тази зима" или това цвете", казва за нея българският изкуствовед и политик Иван Маразов.

Покана за изложбата разпрати и синът на Дора Бонева - Владимир Левчев, който във фейсбук написа:

"Майка ми, Дора Бонева, която имаше рожден ден на 11 април, открива голяма ретроспективна изложба в галерия "Райко Алексиев" в София.

За съжаление, самата тя  няма да присъства на вернисажа по здравословни причини. Но изложбата, в която са избрани нейни живописни платна от последните шейсет и седем години, наистина е много добра. (Куратор реално е сестра ми Марта Левчева.)"