Орехите почистват дървените мебели, а зехтинът и оцетът - дивана

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9714225 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ползвайте вестник за блясък на прозорците

С настъпването на пролетта идва ред да почистим дома от ненужните вещи и замърсявания, за да внесем свежест и чистота. Ако не желаете да ползвате скъпи препарати, може да си приготвите сами почистващи смеси, които вършат също толкова добра работа.

Започнете с премахването на ненужните вещи. Почистете гардероба си от зимните дрехи и от тези, които няма да носите повече. Разтребете рафтовете и шкафовете от непотребни вещи. Така ще освободите място и няма да събират прах.

Чистенето е добре да започва от горе надолу. Тоест първоначално забършете полилеите, паяжините по тавана, както и високите части на гардероби и етажерките. На последно място измийте пода. За по-добра организация почиствайте стая по стая вашия дом. В хола обикновено има най-много вещи и прекарваме повече време там. Затова е необходимо да отделим достатъчно време и усилия.

Първо забършете прозорците. Не е нужно да ползвате скъпи препарати за почистване, за да блестят и да няма оставени следи. Продуктите, които са ви необходими, се намират в дома ви. Вестникът е отличен помощник в това начинание. Хартията е твърда, хигроскопична и не оставя мъх и влакна, както кърпите за почистване. Може да приготвите няколко вида разтвор за бляскави резултати по стъклата. Към малко количество вода добавете паста за зъби, разбъркайте и забършете прозорците с нея. Към 1 литър вода може да бъде прибавена и една с. л. натурално нишесте. Домашно приготвен “препарат” от алкохол, лимонов сок и оцет ще отстрани праха и мръсотията. Смесете по половин чаша алкохол и оцет, добавете една чаша вода и няколко капки лимонов сок. Излейте течността в спрей бутилка за по-лесна употреба след това.

След като сте премахнали петната от прозорците и сте ги почистили до блясък, идва ред на мебелите. Ако имате дървени шкафове, скринове или гардероби, добре е да подходите със специална грижа към тях. Орехите са отлично средство за почистване на дърво. Мастните вещества в тях придават блясък и нов вид на мебелите. Натрийте ядката върху повърхността и се радвайте на резулатата. Ако по дървената плоскост има драскотини, вазелинът ще реши проблема. Нанесете малък слой от него и изчакайте да попие добре в пукнатините. След това забършете с кърпа. За блясък добавете смес от лимонов сок и растително масло. Оставете го за известно време по повърхността и почистете. Освен за блясък това средство ще отстрани замърсяванията.

Когато сте приключили с прозорците и мебелите, обърнете внимание на меката мебел. Домашните средства вършат не по-малко добра работа пред препарати и химикали. Смесете оцет, топла вода и лъжица препарат за съдове, след което излейте в спрей бутилка. Напръскайте върху петната по текстилната материя на вашия диван или фотьойл. Използвайте суха кърпа с абсорбиращи свойства за подсушаване. Ако диванът е от кожа, смесете 50 мл зехтин с две с. л. оцет. С помощта на суха кърпа забършете цялата повърхност. Така освен да почистите замърсяванията, ще полирате мебелите.

Ако в дома ви има неприятна миризма, направете си домашен ароматизатор. Смляно кафе, поставено в торбичка от чорапогащник, улавя лошите миризми. За декорация и в същото време за нежен аромат може да сложите стръкчета лавандула или цветя, които да поръсите с няколко капки етерични масла по ваш избор.