Йоана Буковска жури на феста „Малкият принц“ във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9715394 www.24chasa.bg
Йоана Буковска жури на феста „Малкият принц“ във Велико Търново

Над 180 млади артисти от цяла България ще пристигнат във Велико Търново за петнадесетото издание на Фестивала на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц". Събитието ще е от 7 до 9 май и е първият голям театрален форум за деца и юноши, който се провежда у нас след началото на пандемията.

Форумът се организира от Община Велико Търново и Народно читалище „Извор – 1873" с. Самоводене, припомнят от местната управа.

Фестивалът „Малкият принц“ има за цел да стимулира театралното изкуство за деца и юноши и да предостави възможност за сценични изяви, театрални срещи и дискусии на театрални състави от страната. В афиша на предстоящото издание са включени 17 спектакъла на детски и юношески театрални школи от Варна, София, Русе, Силистра, Бургас, Благоевград, Габрово, Разград, Шумен, Пловдив, Банкя, Лясковец и Старата столица. Възрастовите групи са две – до 14 години и от 14 до 18 години.

По традиция спектаклите са с вход свободен и ще се играят в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов". Освен на голяма сцена, ще има представления и в камерната зала.

Авторитетното жури на фестивала тази година е под председателството на актрисата Йоана Буковска-Давидова и включва Николай Априлов – актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ, проф. д-р Станимир Трифонов – кино и театрален режисьор, Емил Андреев – писател, драматург и сценарист и актьора Тони Минасян.

„За първи път съм жури на детско-юношески театрален фестивал, а да бъда председател за мен е чест и изключително отговорна мисия. В такива трудни времена подобни форуми са изключително важни и са истински национални събития. Това е възможност за децата с интерес към театър, както да се изявят, така и да имат социални контакти и да бъдат оценени. Младите таланти трябва да се насърчават - те са изключително дисциплинирани и отговорни и са разказвачи на времето, в което живеят“, категорична е Йонна Буковска-Давидова. Актрисата споделя, че за първи път нейният талант е бил оценен именно на подобен детски театрален фестивал във Враца през 1993 г., когато е получила и първата си награда за ролята на Жулиета в постановката „Ромео и Жулиета“ на Венцислав Кисьов. „За мен ще бъде изключително интересно да наблюдавам спектаклите, още повече, че самата аз съм участвала в три от заглавията, които ще бъдат играни на фестивалната сцена“, казва тя.

На фестивала голямата награда на Община Велико Търново - статуетката "Малкият принц", ще бъде връчена и в двете възрастови групи. Предвидени са още 13 индивидуални и колективни награди. За първи път има и специални отличия - за театрални състави, водени от професионални режисьори, за формации с режисьори любители, както и награда на публика.
С подкрепата на кмета Даниел Панов и Община Велико Търново всички млади театрали ще се запознаят и с културно-историческото наследство на старата столица и ще посетят крепостта Царевец по време на престоя си в града.

Фестивалът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.