Джакомо Казанова лекувал със секс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9719869 www.24chasa.bg
Автор на “Наръчник по медицина на Казанова” е психиатърът Лисета Ловет.

Известният любовник се изживявал като медицински експерт

Hай-известният женкар в световната история Джакомо Казанова се е изживявал и като таен медицински съветник на много от завоеванията си. Той е помагал на дамите, с които върти любов, по всевъзможни въпроси – от премахване на пъпки до нежелана бременност.

Това се разкрива в нова книга за него, излязла наскоро в Англия. Автор на “Наръчник по медицина на Казанова” е психиатърът Лисета Ловет. След като напуска работата си в британското здравеопазване през 2012 г., тя се отдава да анализира мемоарите на венецианския любовник, но от гледна точка на неговите медицински занимания.

Той е бил невероятно интелигентен и образован мъж, което е засенчено от твърденията му, че е спал с 200 жени, обяснява Ловет. Мечтата му била да учи медицина, но майка му го спира. През целия си живот обаче продължава да чете и да се интересува по въпроса. Невинаги здравните му съвети се оказват правилни, но все пак става въпрос за XVIII век, когато самата медицина не е много развита и нещата се учат на принципа проба-грешка.

Едва 12-годишен Казанова е влюбен в Бетина, която се разболява от шарка. По това време болестта не се лекува. Масово хората усърдно чешат появилите се пъпки, за да облекчат сърбежа, и в резултат се обезобразяват с белези от тях. В мемоарите си Казанова разказва, че разубедил приятелката си да не прави това с думите: “Бетина, помни, че ти ще се оправиш, но ако се чешеш, ще станеш толкова грозна, че никой никога повече няма да те обича”.

По-късно, вече като голям и прочут любовник, убеждава френска херцогиня да се подложи на диета, за да се избави от пъпки по кожата. Излъгал я, че неговата рецепта е базирана на мистичната традиция Кабала.

На неомъжената Джустиняна Уин внушава, че владее метод за безопасен аборт, който обаче се прилага по време на секс. Въпреки че тя се съгласява да се подложи на него, коремът ѝ продължава да расте и трябва спешно да се укрие в манастир, за да роди.

Mакар по онова време контрацептивите да са били рядкост, известният любовник е бил добре запознат със съществуването им, като ги нарича пакети или броня. Редовно използвал презервативи, изработени от лен или животински черва. През 1754 г. по време на афера с монахиня, която в мемоарите си описва с инициали М. М., Казанова открива сред вещите ѝ кутия с такива предпазни средства и решава на шега да я скрие. Това предизвиква напрежение помежду им. Монахинята го моли да ѝ ги върне, тъй като те я предпазват от “растящ корем”, заради който тя може да бъде изхвърлена от манастира.

Други негови спомени обаче издават, че той не е имал много ясна представа как точно се случват биологичните процеси. Веднъж М.М. поглъща от спермата му и двамата дълго се притесняват, че тя може да зачене. “Ще бъда отчаян, ако случайно ви поставя в положение да станете майка”, казва ѝ Казанова. Двамата обсъждат и методи за “потенциално излекуване”, което подсказва, че абортите са били достъпни по онова време. Страхът от бременност не е бил единственият, който мъчи прочутия любовник.

На няколко пъти той се разболява от венерически болести, и то доста тежко. Въпреки това не използва презерватив като профилактика при всичките си сексуални срещи, а се ориентира по физически симптоми, за да се предпазва от сифилис и трипер. Невинаги обаче липсата на сива кожа и болнав вид е доказателство, че жената е здрава. Например Казанова пипва сифилис от приятелката си Рено, която изглежда съвсем добре, тъй като е още в началната фаза на болестта. Както обикновено прави при заразяване, лекува се с диети и живак.

Kазанова е знаел, че някои от методите му могат да бъдат опасни, и не е спестявал притесненията си на своите любими.

Показва се като доста предпазлив “здравен експерт” и през 1764 г. По това време живее във Варшава и среща сънародника си Тадини, който му се хвали, че изобретил специална леща, подобряваща зрението след премахване на перде на окото. Той моли Казанова да му помогне да убеди човек да се съгласи на такава операция. Тадини иска да сложи малък кристал под роговицата. Методът му обаче се вижда доста опасен на прочутия любовник и той отказва да съдейства.

“Докато е широко известно, че е бил обсебен от жените, страдал е на няколко пъти от венерически болести, много малко се знае, че той е бил учен, продуктивен писател, лингвист, математик и философ, чиито мемоари са богат източник за социалните, политически и културни аспекти за времето, в което е живял”, казва авторката на книгата “Наръчник по медицина на Казанова”. Според Ловет известният любовник страдал от депресия и за да се спаси от нея, пишел по 10 часа на ден мемоарите си.

Така достигнал до 3700 страници труд, който му донася световна слава след неговата смърт. Преведен е на 20 езика и се смята за най-скъпия ръкопис в света, след като през 2010 г. Франция го купува за 7 млн. евро.

И макар за 200 г. съществуване да е подлаган на десетки анализи и проучвания, все още продължава да вдъхновява доста изследователи като Ловет, които искат да разберат каква личност всъщност се крие зад славата на най-голям любовник. Самият Казанова обобщава живота си така: “Обичах жените до лудост, но повече от тях обичах свободата”.