"168 часа": Невена Коканова отвежда със сън Въло Радев на небесната сцена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9725530 www.24chasa.bg
Невена Коканова и сръбският актьор Раде Маркович се влюбват, докато снимат “Крадецът на праскови”.

Няколко дни преди да почине, режисьорът я сънува усмихната в тунел. “Да вървим!”, хваща го за ръка тя

Той я отвлича, за да я снимка в "Крадецът на праскови"

Всички застиват, когато влюбеният Раде Маркович казва: “Защо те волим, слънце мое, ти го знаеш, я те волим”

Никой не я иска за Ирина в “Тютюн”, била невзрачна, русолява и дребна

"Bлизам в тунел. Обратно на всякаква логика не потъвам в мрак. Около мен е светло. Пространството е пълно с бяла мъгла. Неочаквано от нея изникна човешка фигура, която приближи към мен. След миг разстоянието между нас изчезна, стопи се в мъглата и аз познах Венчето (Невена Коканова). Дойде усмихната, прегърна ме, хвана ме за ръка и каза: “Хайде! Да вървим!”.

Тръгнахме заедно от посоката, от която тя беше дошла...”

Така описва съня си дни преди да почине на 28 март 2001 г., режисьорът Въло Радев. Събужда се изплашен и разказва на съпругата си Жени.

Разбира, че видението не е случайно. Усеща, че починалата му скъпа приятелка Невена го предупреждава, че това са последните му дни.

Това не е първият път, в който Въло Радев сънува Коканова, но за съжаление, е последният.

Двамата стават наистина близки приятели, след като се запознават на снимките на филма “Тютюн”.

Тогава Въло Радев е само оператор, а Коканова няма никакъв шанс да участва в подобна продукция.

Първоначално тя е пробвана за ролята на Лила, но режисьорът вижда у нея нещо специално и я кани да опита и с Ирина.

Целият художествен съвет с изключение на трима души е против Коканова да е главната героиня. Определяли я като невзрачна, русолява и дребна, с няколко незначителни роли в Ямболския театър. Затова според тях решението на режисьора Никола Корабов е една авантюра, която ще провали сценария и кадрите.

“Най-голям натиск имаше за избора на Коканова за ролята на Ирина. А

тя се превърна в ролята на живота

Но как точно, ще отнеса тази тайна в гроба си!”, казва приживе Корабов и открехва съвсем леко завесата около тази драматична история.

В продължение на няколко дни той е подложен на сериозна офанзива. Телефонните обаждания били непрестанни с една и съща императивна препоръка: “Пробвай друга актриса, има толкова невероятни”.

Проблемът тогава е решен от Димитър Димов, който заявява, че вярва в избора на Корабов. Коканова обаче се страхувала от ролята и дори обмисляла да я откаже, защото смятала, че наистина може да провали всичко.

Екипът на режисьора бил твърдо решен да се бори за избора му. Съратниците му й боядисват косата в черен цвят и започват усилено да тренират елегантната й походка на високи токчета. Благодарение на това не след дълго тя се превръща именно в тази Ирина, която Корабов си е представял през цялото време.

Операторът Въло Радев е изумен от красотата на Невена Коканова. Той моментално констатира, че тя е изключително фотогенична, а камерата буквално я обожава. “Щипва я оттук-оттам и няма как да спреш да я снимаш”, казва поразен той, допълвайки, че талантът й е необятен.

След излизането на “Тютюн” кинокритиците са доста изненадани и възхитени признават, че работата на Радев е едно от големите постижения в операторското майсторство не само у нас, а и в чужбина.

Суперлативите за него са такива, че Радев не след дълго решава да се престраши и да направи режисьорския си дебют с филма “Крадецът на праскови”.

Познавайки отлично харизмата и актьорските заложби на Коканова, той веднага я избира за ролята на Елисавета.

По това време тя тъкмо била започнала работа в Сатиричния театър и била в много добри отношения с директора Боян Дановски. Когато я убедили, че трябва да играе в “Крадецът на праскови”, тя се освободила от представленията си, а за репетициите й назначили дубльорка. След снимките на култовия филм с нетърпение очаквала да се завърне на голямата сцена на Сатирата.

Решението на Радев обаче отново среща категоричното неодобрение на художествения съвет. Той не му позволява да я снима в главната роля, въпреки че вече й е обещал. Причината е, че критиците са избрали други актьори за ролите в новия филм. За тази на Коканова била определена Виолета Минкова - добра театрална актриса, но без опит в киното.

Това вбесява Въло Радев не само защото филмът няма да е този, който си е представял, а и защото не знае как да съобщи заповедта на Коканова.

Как Невена Коканова приема новината и как се връща да е играе в "Крадецът на праскови", където се влюбва в сръбския актьор Раде Маркович, четете ТУК.