"168 часа": Находка: Цветни кадри от снимачната площадка на "Хан Аспарух"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9725535 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ИВАН ГРИГОРОВ

B края на 70-те, докато работи във вестник “Поглед”, фотографът Иван Григоров е изпратен да заснеме всичко, което се случва в рамките на един работен ден на снимачната площадка на “Хан Аспарух”. Именно в плевенското село Рибен апаратът му запечатва впечатляващата епична битка. В масовите сцени

участват над 40 хил. войници от армията

На фона на сраженията режисьорът Людмил Стайков се превъплъщавал в най-различни роли. Мегафоните усилвали гласа му: “Искам всичко да изглежда истинско, да има повече ярост и динамика”. След това грабвал византийския щит и безстрашно тичал към най-горещите места в боя. После с няколко "прабългари" вземали стълба, за да я понесат към крепостта.

В това време младият хан Аспарух - по къси панталони и червена фланелка, наблюдавал отстрани как конницата му се сражава с врага.

Само след час Стойко Пеев вече излизал от автобус с надпис “Грим” и влизал в ролята на основателя на българската държава. Тези снимки може би са сред много малкото цветни фотоси, заснети тогава. И замалко да останат единственото доказателство, че е имало такъв филм.

Останалите снимки и работата по възстановяването на лентата, вижте ТУК.