"168 часа": На снимките на "Хан Аспарух" Стойко Пеев разбира, че сестра му е убита

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9725650 www.24chasa.bg
Стойко Пеев като хан Аспарух във филма.

20-годишното момиче е блъснато от пиян шофьор, който се оказва антифашист и затова не е съден

Избират Пеев, след като го виждат как язди с каскадьорите на Киноцентъра

За ролята оглеждали и Стефан Данаилов, но той отпада заради разногласия между Вили Цанков и Вера Мутафчиевa

Младият Стойко Пеев тръгва от едно варненско село, амбициран да покори НАТФИЗ и да сбъдне голямата си мечта да стане актьор. Там попада в един клас със сина на Георги Калоянчев - Ивайло. Двамата бързо се сприятеляват и стават неразделни. Тъй като Ивайло се познавал много добре с каскадьорите в Киноцентъра в Бояна, а Стойко проявявал любопитство към професията им, той решил да ги запознае. На момчето така му харесало, че започнало почти всеки ден да ходи при тях и

да попива занаята им - най-вече ездата

След поредна тренировка, когато бил вече в III курс, Стойко седнал да си почине в кафето на Киноцентъра и да се види с Ивайло. В този момент към тях се устремила една дама, която, като разбрала, че Стойко Пеев язди от 3 години, споделила, че търси точно такива актьори. По това време започвали снимките на филма “Хан Аспарух”, а въпросната жена се оказала вторият режисьор на лентата - Соня Христова. Без да губи никакво време, още докато били в кафето, тя помолила Пеев веднага да отиде на пробни снимки.

Кадрите се оказват печелившият билет на Стойко Пеев, който само на 23 г. влиза в главната роля на трилогията.

Днес - 40 г. по-късно, филмът оживява на голям екран, с напълно нов облик със заглавието “Ханът и империята”. Благодарение на технологичните иновации с

нов монтаж, картина, звук и музика,

трите части са обединени в една нова - не чернобяла, а цветна лента. Самият Пеев сподели, че когато гледал римейка, у него бликнала изключителна емоция и дори призна, че се е разплакал.

По време на пробните снимки младият актьор изобщо не подозира, че не след дълго именно той ще бъде избран да изиграе сина на хан Кубрат в култовия филм. Затова веднага след тях заминава с випуска си на културобмяна в Ленинград.

На петия ден обаче отговорникът там му съобщил, че в 12 ч. на следващата сутрин трябва да е в ректорския кабинет, където ще проведе телефонен разговор с човек от София. Търсела го Соня Христова, която му казала, че трябва

по най-бързия начин да се върне в България

Накрая, без да влиза в подробности, намекнала: “За хубаво е!”. Стойко Пеев не искал да си тръгва от Ленинград, но преподавателите бързо му намерили билет и го качили на самолета за България. До този момент и през ум не му минавало, че го готвят за главната роля. След като се прибрал, оставил багажа си и се запътил към Киноцентъра. Там открил Христова, която веднага го отвела при режисьора на филма акад. Людмил Стайков. “Момче, стягай се - казал той. - Ти ще си в главната роля. Започваме след един месец.” Стойко бил поразен.

Казва, че и до ден днешен няма представа защо е бил избран. Бил наясно единствено с факта, че Стайков търсел абсолютно непознат до момента актьор.

За неговото място

В момента Стойко Пеев играе в театър “Българска армия”.
В момента Стойко Пеев играе в театър “Българска армия”.

първоначално бил набелязан Стефан Данаилов,

а за режисьор бил определен Вили Цанков. Той обаче имал различия със сценаристката Вера Мутафчиева и така се стигнало до рокади в екипа и в актьорския състав.

Със Стайков снимките продължили 11 месеца, а продукцията струвала над 8 млн. лева.

За третокурсника това бил дебютът му в българското кино. Той не крие, че тогава бил неопитен и притеснен. Джоко Росич, който бил в ролята на Ичиргу-боила, първи му се притекъл на помощ. Започнал да го учи на тънкостите в професията, заставал зад кадър и давал на Стойко точни инструкции какво да прави. Ако нещо не се получавало, той отивал при младия актьор и му обяснявал кое как да го изиграе и как да се държи пред камера.

Покрай снимките двамата неусетно стават близки приятели. Джоко Росич го водел често на вилата си в Етрополе, където Пеев също си купил къща.

Докато снимат “Хан Аспарух” около Плевен, Стойко Пеев е на седмото небе от щастие, но то е помръчено. Как разбира за смъртта на сестра си, четете ТУК.