30 години “24 часа” - написаното остава (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9726286 www.24chasa.bg
Венелина Гочева получи “Оная награда” от Борислав Зюмбюлев. СНИМКА: Йордан Симeонов

Вестникарската “Оная награда” връчена

отново - за “ветерани” и отличници

30 години преход, 30 години свободен печат. И всичко това документирано в най-яркото лице на свободната преса у нас - “24 часа” - всекидневника за новините, каквито са.

“Самата поява на “24 часа” - на 18 април през 1991 г., е исторически момент. Нов формат, нов език, модерна журналистика, разделяне на новините от коментарите. И в същото време огромно професионално предимство е да имаш две поколения журналисти - тези, които умеят и помнят, и младите, които искат и провокират. Такъв е днес екипът на “24 часа”.” С тези думи Венелина Гочева, шеф на “Медийна група България”, която издава вестника, поздрави екипа на стилен купон в понеделник след затварянето на броя. И допълни, че си е дала сметка как 30 години след първия брой повечето хора, които написаха, редактираха, коригираха граматически материалите в него, още са заедно. Затова връчи “Оная награда” - традиционния приз на “24 часа” за добре свършена работа, на 10-има “ветерани” - “за 30 години вярна служба в името на истината и читателя”. Впрочем самата Гочева е 11-ата в тази група.

Останалите са Мариана Куманова, коректорките Анастасия Трендафилова-Попова, Искра Душкова, Людмила Мутафова, Марияна Велева, Стоянка Душева, Констанца Памукчиева, която обработва снимките, графичният дизайнер Катерина Петрова, директорът на производството Лазар Фалли и отговорният секретар на вестника Красимир Костов.

Вестникът не е просто медия, която предава новини, а е документ в буквалния смисъл на думата. Изреченото в ефира излита, написаното в онлайн средата може да бъде променено, отпечатаното обаче остава завинаги. “Във вестника има един момент, който се нарича “час на затваряне”, след който не можеш да направиш абсолютно нищо. Вестникът е отишъл в печатница, ти си си сложил името, подписа и трябва да си сигурен, че казваш истината, че тя е подкрепена от доказателства и е в интерес на читателя. Това остава”, каза шефът на спортния отдел Едуард Папазян. Той беше един от 16-те журналисти, получили наградата “Отличник 2020”. Сред тях са още Любомира Николаева и Йоана Русева от отдел “Здравни приложения”, Христо Николов, Марияна Желева и Албена Арабаджиева от “Компании и пазари”, Мила Гешакова и Генка Маркова от “Мнения”, коментаторът Пенчо Ковачев, Виктор Иванов и Цветелина Стефанова от “Политика”, Ана Михова от “Криминале”, Паола Хюсеин и Мария Райчева от отдел “Оживление”, Лина Гергова и Стоян Илков от “Международни новини”.

30 години е възраст, с която идват опитът и зрелостта. Затова в. “24 часа” и сайтът му - най-успешният онлайн завой, направен в българските медии, гледат към бъдещето, към хоризонта на следващите 30 години. Стремежът на вестника е не просто да разказва новините, а и да променя средата, качеството на живот, прозрачността на управлението. По много начини.

Анастасия Трендафилова
Анастасия Трендафилова

Искра Душкова
Искра Душкова

Людмила Мутафова
Людмила Мутафова

Стоянка Душева
Стоянка Душева

Марияна Велева
Марияна Велева

Катерина Петрова
Катерина Петрова

Забавният макет, който наподобява първа страница на в. “България Днес”, подарена от  Николай Пенчев на главния редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев
Забавният макет, който наподобява първа страница на в. “България Днес”, подарена от Николай Пенчев на главния редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев

На празненството Ваня Сухарова от отдел “Оживление” доведе 4-месечната си дъщеря Йоана.
На празненството Ваня Сухарова от отдел “Оживление” доведе 4-месечната си дъщеря Йоана.

Екипът отпразнува рождения ден на “24 часа”.
Екипът отпразнува рождения ден на “24 часа”.

Част от колегите от бизнес отдела
Част от колегите от бизнес отдела