Мрежата: Патерицата се държи откъм здравата страна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9728744 www.24chasa.bg

"ТОВА ЗА СВЕДЕНИЕ НА УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ - патерицата се държи при здравата страна, за да имате опора на здравия крак.
Болният крак се провлачва, без да се сгъва в коляното и се изнася напред, като едва тогава поема тежестта на тялото. Целта е относително отбременяване на болния крак, като се скъси времето, през което носи тежестта.
Ако стъпването на болния крак изобщо не е допустимо, тогава се ходи с две патерици, като се стъпва на здравия при свит болен kpak."

Това е написала във фейсбук Капка Георгиева и е приложила рисунка от упътване как се държи патерица. Под поста й има много коментари от патили, които обясняват, че и бастунът така се държи.

Повод за поста явно е твърдението, което се носи из фейсбук, пък и в публичното пространство, че Бойко Борисов държи патерицата си от грешната страна - здравата, а трябвало от болната.

Бойко Борисов в болница
Бойко Борисов в болница "Софиямед" на 20 април 2021 се оттегля след като обяви проектокабинета и държи патерицата откъм здравия крак. Този факт породи доста злобни подмятания в мрежата.

"24 часа" провери - наистина в упътванията как да се използва една патерица се казва, че тя се държи от здравата страна. Ето пример от сайт за медицински помощни средства: 

Как се държи патерица, когато имаме травма на крака: откъм здравия крак или откъм болния?

Правилният начин да държите патерица при травма на долен крайник е под ръката, която е срещуположна на пострадалия ви крак. Препоръчва се да поставите патерицата под мишницата от страната на здравия ви крак - или с други думи, от противоположната страна на пострадалия крак. Поставянето на патерицата на неконтузената страна ви позволява да се отдръпнете от контузената страна и да я натоварвате по-малко. По този начин тежестта се поема равномерно и се образува "триъгълник" - здрав крак, болен крак, и патерицата отпред, което дава допълнителна стабилност.

Поставянето на патерицата на неконтузената страна ви позволява да се наведете настрани от контузената страна и да я натоварвате по-малко. Въпреки това, за да вървите с една патерица, ще трябва да натоварвате пострадалата страна при всяка стъпка.