Саймън Кауъл лично разрешил депутатът Дилов да е в първия сезон на “България търси талант”, сега Би Ти Ви го махна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9729605 www.24chasa.bg
Ицо Хазарта, Катето Евро, Славена Вътова и Любен Дилов са жури в "България търси талант". СНИМКА: Би Ти Ви

Лично Саймън Кауъл - създателят на тв формата “България търси талант”, дал преди години разрешение Любен Дилов - по онова време действащ депутат, да остане в журито на шоуто.

Тогава предстои първият сезон на предаването (2010 г.) по Би Ти Ви, снимките започват месеци по-рано, а Дилов е в парламента. Затова от телевизията пращат запитване до компанията “Фриментъл”, която държи правата. Лично Кауъл ги уверява, че всъщност е много симпатично депутат да е и жури в шоуто, само да не намесва политиката в него.

Днес, 11 години по-късно, Би Ти Ви и Дилов са в същата ситуация, но телевизията, без да пита никого, просто прекратява договора му и го маха от предаването заради политическите му ангажименти. Това ще стане от 9 май, когато започват живите концерти на шоуто, тъй като изданията дотогава са отдавна записани. Кой ще го замести, все още не е решено, обясниха от Би Ти Ви.

“Беше очаквано, тъй като телевизията сега е подложена на голям натиск”, каза Дилов пред “24 часа”. В момента той е почетен председател на “Движение Гергьовден” и депутат от ГЕРБ-СДС в 45-ото народно събрание, а преди два дни бе предложен и за министър на туризма в евентуален кабинет.

Прозвуча екзотично, но се оказа, че вече е готов с радикална концепция, която предстои да представи тези дни. “Всички важни неща в туризма трябва да се решават от гилдията, а министърът да се занимава само с пропаганда и реклама. Задачата му трябва да е да популяризира туризма у нас и по света и да иска пари от финансовия министър”, обясни Дилов.

Впрочем участието му в шоуто е проблематично от самото начало. Първите издания съвпаднаха със старта на предизборната кампания през март, което накара Би Ти Ви да декларира, че не е в позиция да ограничава конституционното право за участие в демократични политически процеси. Тогава телевизията обяви, че ще вземе всички мерки, за да гарантира, че “България търси талант” няма да съдържа политическа подкрепа или послания.