Виктория от Елена в тима на отличен проект за инициативи на млади европейци

Студентката е сред създателите на българския лауреат на Европейската награда "Карл Велики"

Проектът “Модел Европейския съюз София 2021” е тазгодишният български лауреат за наградата „Карл Велики" и ще представя България в международния кръг на 14-тото издание на общоевропейския конкурс за едноименната Европейска младежка награда.

„Модел Европейски съюз София 2021” (MEU Sofia 2021) представлява образователна симулация на процеса на вземане на решения в Европейския съюз. Създателите на проекта са четири амбициозни млади дами: Мария(София/Мюнхен), Полина(София), Ярен (Берлин) и Виктория (Елена/Виена), които ръководят екип от ентусиазирани млади хора от цяла Европа, похвалиха се от община Елена. Заедно членовете на екипа представляват 10 националности, говорят общо 20 различни езика, а работата им се движи между 3 часови зони.

Виктория Русева е на 22 години. Родена е във В.Търново, но живее и учи до седми клас в СУ „Иван Момчилов“ в Елена. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в старата столица. В момента е студентка по политология във Виенския университет. Участвала е като доброволец в няколко международни проекта, била е говорител на фестивала Democracy Alive 2019 (о. Тексел, Нидерландия), както и по време на European Youth Week 2019 (Брюксел). Стажува в Европейския парламент в Брюксел и е ментор на студенти във Виенския университет. Създава и списва академичен блог съвместно с колеги. В края на миналата година съосновава младежка НПО с другите две амбициозни дами от проекта - Мария и Полина.

„Създадохме една истински многообразна, сплотена междукултурна общност от мотивирани млади хора, които се стремят да популяризират европейските ценности и активното гражданство сред младите хора в България и ЕС, споделя Виктория.

Като отворена платформа за международен младежки обмен, проектът се стреми също така да популяризира България и региона, с цел насърчаване на междукултурното разбирателство и диалог.

Проектът ще събере български гимназисти, членове на екипа и над 100 млади участници от целия континент за четиридневна симулация на законодателния процес в ЕС.“

За първи път тазгодишното издание включва и симулация на Европейската гражданска инициатива ? първият инструмент, даващ възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи. Негов основен двигател са ученици от три български училища, подкрепяни от международния екип.

След като взеха участие в онлайн работилници, учениците имаха възможност да дискутират темата активно гражданство и ЕС директно с активисти и представители на Европейски институции и неправителствени организации от цяла Европа. С подкрепата на екипа учениците разработиха предложения за свои Европейски граждански инициативи.

„В разработените идеи се оглеждат визиите на младежта за бъдещето на България и Европейския съюз. Искаме да дадем гласност на техните виждания, критики, инициативи и така още по-ефективно да популяризираме значението и възможностите за активно гражданско общество, което съвсем не се изчерпва с младите хора.”, споделя още амбициозната Виктория. На 8-ми април, заедно с БНР, поставихме началото на най-решаващия момент за учениците - онлайн гласуването на предложените от тях инициативи. В него ще се включат граждани на всички държави-членки на ЕС, като всеки може да гласува онлайн за инициатива до 6-ти май. Сайтът за гласуване ще откриете на официалната страница на проекта във Фейсбук, @meusofia.

Печелившата идея, която събере необходимите квоти от отделните държави-членки и получи най-много гласове, ще бъде разгърната в законодателно предложение на Европейската комисия по време на конференцията през октомври. Вярваме, че нашата страст към проекта ще вдъхнови повече млади хора да се включат като активни европейски граждани, които ясно се застъпват за своите виждания и се стремят да изградят едно по-отворено и демократично европейско общество.”

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още