Процесът срещу нациста Адолф Айхман

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9734634 www.24chasa.bg

Книга с репортажите на Хана Аренд е сред най-влиятелните

на XX век

Излиза прочутият труд на Карлос Кастанеда “Учението на дон Хуан”, променил мисленето на поколения

“Айхман в Йерусалим” от Хана Аренд (ИК “Сиела”) - една от най-влиятелните книги на XX век, най-добрата теория за тоталитаризма и смразяваща историческа картина на Холокоста, след години излиза в ново, преработено издание. През 1961 г. “Ню Йоркър” поставят задачата на немско-американския политолог и философ от еврейски произход Хана Аренд да проследи процеса срещу нацисткия функционер Адолф Айхман в Йерусалим и да подготви поредица от репортажи, които 2 г. по-късно са събрани в книга, допълнени със събитията след изпълнената смъртна присъда. Това е може би най-доброто описание на механизмите на нацистката машина и смайваща историческа картина за трагедията на Холокоста.

Хана Аренд започва с отвличането на Адолф Айхман, укриващ се в Аржентина, от израелските тайни служби в началото на 1960 г. и изправянето му пред съда в Йерусалим - акт, който разбунва духовете в целия свят. В книгата не само са проследени всички юридически и политически етапи от процеса, но се поставят и основни екзистенциални въпроси за баналността на злото и колко лесно е човек да се превърне в съучастник в непростимо престъпление.

Базирана на протоколите от полицейския разпит на нацисткия идеолог, безброй свидетелски показания, “правният материал” на обвинението, документите от заседанията, както и 70 страници ръкопис, чийто автор е самият Айхман, книгата представлява подробна и безпристрастна хроника на най-черните страници от историята на ХХ век. Както и описание на безпрецедентна възможност за жертвите на нацисткия терор да потърсят справедливост.

“Айхман в Йерусалим” не е просто разказ за Холокоста, въпреки че го описва по-детайлно от повечето други изданияна тази тема. Не е и изследване на антисемитизма (макар читателят да разбира истинската причина за гонението на евреите през XX в.), не е онтология на злото, нито пък биографична справка за едно от основните лица на нацистката идея. Това е книга за “правосъдието в съвременния свят, изправено пред безпрецедентно явление”. Напомняне, че за злото отговорността се носи от всеки един от нас. Преводът на български е дело на проф. Тодор Танев, автор и на предговора.

Още книги от ИК "Сиела"

Кастанеда и учението, което промени мисленето на поколения

Излезе “Учението на дон Хуан” от Карлос Кастанеда - ново преиздание на световноизвестния труд на американския антрополог (ИК “Сиела”). Първоначално издадена през 1968 г. като дисертация по антропология, книгата достига култов статут с описанието си на живота и обичаите на дон Хуан Матюс, индиански шаман от племето юки от Сонора, Мексико. Карлос прекарва пет години като чирак на дон Хуан, което дава начало на продължилия му интерес към магическите ритуали на юките.

Докато търси как да се запознае по-добре с пейота, вид разпространен кактус в Мексико и Аризона, който съдържа психоактивни вещества, Кастанеда се запознава с възрастния дон Хуан. Опитът му да впечатли възрастния индианец с натрупаните си до момента познания за мескалито – духа, който местните вярват, че обитава кактусите – завършва с провал. Младият учен подхожда с интерес към обичаите, но няма особено доверие в ученията на дон Хуан. Но колкото повече време прекарва с индианеца, толкова повече допуска вярата в сърцето си.

Дон Хуан, който е професионален шаман, прави тънка разлика между действията на различните психоактивни вещества, които се съдържат в растенията. Според него растенията могат да бъдат съюзници по пътя към познанието и чрез магически ритуали той се допитва до тях за отговор на своите въпроси. Други растения и животни като пейота не са съюзници, а по-скоро са могъщи приятели, от чиято мъдрост можем да черпим знание, ако съзнанието ни е достатъчно отворено, за да ги чуем. Защото живият свят е едно цяло и всяка частица от него може да се свърже с всяка друга.

Има ли светове отвъд този? Има ли същества, които не се нуждаят от материална обвивка, за да ни влияят, променят, да ни дават сили и да ни разкриват ново познание, недостъпно по пътищата си и по законите на нашия разум? Съвременният човек отдалечил ли се е толкова много от природата, за да стане глух за нейните учения?

“Учението на дон Хуан” е книга, променила живота и начина на мислене на поколения и повлияла на развитието на ню ейдж философията. Кастанеда разкрива хоризонти и пътища, до които иначе не бихме достигнали, и ни насърчава да се опитаме да разберем истинската същност на самите себе си и света, който ни заобикаля.

Вещици и магьосници се избиват в училище“

Смъртоносна академия” от Ноами Новик (част от трилогия) е нов роман, който показва училището, каквото никога не сме си го представяли (ИК “Сиела”). Магьосническата академия е опасно място, пълно с ужасни създания. Но младите вещици и магьосници имат по-голям шанс да оцелеят вътре, отколкото навън. Ел е от непопулярните момичета, а Орион Лейк - истински герой. Спасява ѝ 4 пъти живота в опасния фентъзи свят. Ще оцелеят ли и двамата в него?

Класация на ИК "Сиела"