Котката самурай, която спаси японска железница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9754348 www.24chasa.bg
Тама получава торта за 16-я си рожден ден. Два месеца по-късно тя почина в местна болница на около 80 човешки години. СНИМКА: РОЙТЕРС

В чест на трицветната Тама вагоните са украсени с котешки стъпки и мустаци

Трицветната котка Тама - “почетен и вечен началник” на жп гарата в японското градче Кишигава, си спечели не само любовта на местните жители. По заповед на губернатора на префектурата Вакаяма тя бе обявена за самурай. За какви заслуги?

Историята започва в края на 90-те години, когато трицветна котка на име Тама живее още от бебе в близост до гара Киши и често играе близо до релсите, привличайки вниманието на пътниците. Киши е последната, 14-а спирка по 14-километровата линия, свързваща селските райони с регионалния център на префектура Вакаяма в Западна Япония.

През годините добродушният нрав и фотогеничният външен вид на Тама я правят много популярна сред местните жители, които започват на шега да наричат котката началник на гара Киши. След 2000 г. обаче комбинацията от малкия брой пътници и финансовите проблеми водят до заплаха селската жп линия да бъде затворена. През 2006 г. в нейните 14 станции вече няма служители. За щастие, любимата котка на всички изиграва ключова роля.

Собственикът на жп линията по принцип бил любител на кучета, но в секундата, в която видял Тама, се влюбил в шарената котка. Скоро той

заповядал да се

ушие по поръчка

униформена

шапка за малката котка

През януари 2007 г. Тама е официално назначена за “началник на станция Киши” и така става първият котешки ръководител на жп гара в Япония.

Едно от задълженията на Тама като началник на гарата било да служи като лице на железницата и да се появява в рекламни материали и в пресата. Тя обаче слагала лапа и върху ежедневните операции на гарата - понякога поздравявала пътниците от масата, поставена до касата за билети, друг път следяла работата на подчинените си иззад стъклената преграда на своя “офис” - преустроена будка за билети, снабдена с котешка тоалетна и легло.

Пътниците и служителите толкова обичали Тама, че поръчали неин портрет, който сега виси заедно с много снимки в магазина за сувенири на гара Киши.

Като заплата Тама имала право на котешка храна в неограничени количества. През 2008 г. тя беше

повишена до

“суперуправител

на станцията”

За особени заслуги към региона губернаторът на префектурата дори я удостоява с титлата самурай. Специално за церемонията по посвещаването за Тама бе ушита тъмносиня рокля с дантелени волани.

Според проучване от 2008 г. на университета “Кансай”, присъствието на Тама на гарата привлякло 55 хил. повече пътници на линията Кишигава, отколкото било планирано година по-рано.

Докато заема поста управител на гарата (от 2007 до 2015 г.), приносът на Тама към местната икономика може да се изчисли на 1,1 млрд. йени (около 7,85 млн. паунда). С помощта на мустакатата помощница годишният брой пътници на линията Кишигава се е увеличил с почти 300 хил.

През 2010 г. дори бе решено да се промени изцяло интериорният и екстериорният дизайн на влаковете по линията Кишигава. Така се ражда железопътната линия Тама. В чест на котката-началник външността на снежнобелите вагони е украсена с котешки стъпки и 101 карикатури, в които Тама се появява в различни пози - разтягане, облизване на лапа или подготовка за извършване на коварен скок. Котешки мустаци дори са изрисувани в предната част на кондукторската кабина. И последен щрих - когато вратите се отворят за следващата станция,

от високоговорителите

се чува нежно мяукане

- истинското мяукане на Тама, записано приживе.

Когато Тама почина през 2015 г., тя беше на 16 години. По това време вече цяла Япония я познаваше. Шефката на гарата участва в телевизионни програми, нейните снимки са публикувани във вестници и списания. Хиляди хора присъстваха на погребението ѝ на гара Киши с цветя и консерви риба тон в ръце. Скоро след това на перона на Киши бе построен малък храм с размерите на телефонна кабина в памет на “почетния и вечен началник на станцията”. В съответствие с традициите на японския шинтоизъм Тама е повишена отново - този път посмъртно. Сега тя е богинята - покровител на електрическата железница Вакаяма.

Ръководител на станция Киши вече е една от наследниците на Тама - 8-годишната Нитама (Тама втора). 4-годишната Йонтама (Тама четвърта) служи на гара Идакисо. Котките имат два почивни дни в седмицата - понеделник и сряда за Йонтама, сряда и четвъртък за Нитама. Къде е Тама номер три? В момента тя работи за японската транспортна компания Okayama Electric Tramway, а също така е временно изпълняващ длъжността директор на музея в град Окаяма.