Владислав Славов, мениджърът на “Сигнал”, държи правата на над 800 български хита

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9756066 www.24chasa.bg
Владислав Славов

Обвиниха го, че е забранил Силвия Кацарова да пее “Огън от любов”, оказа се лъжа

Преди няколко седмици жълтите медии написаха, че импресариото Владислав Славов забранил в “Като две капки вода” да се изпълнява песента “Огън от любов”. Забраната се отнасяла и за Силвия Кацарова, която в дует с Васил Найденов превърна парчето в неостаряващ хит. Оказва се, че твърденията са пълна измислица и скандал няма. Правата върху песента наистина се държат от Владислав Славов, негови са правата и на още над 800 български песни. Но не се е карал с никого, нито пък е изпращал нотариални покани, както се твърди от някои издания.

“Обадих се на Дони и само му казах, че държа правата на песента, за да се разберем. Не сме го коментирали повече, решили са да я сменят с друго изпълнение. Не е имало разправии. С Нова телевизия работим изключително добре от много години и

На сцената с популярни български поп изпълнители.

СНИМКИ: ПЕЙО ПЕЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ
На сцената с популярни български поп изпълнители. СНИМКИ: ПЕЙО ПЕЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

имаме прекрасни

Владислав Славов работи и с изпълнители на народна музика.
Владислав Славов работи и с изпълнители на народна музика.

отношения

Тя излъчва почти всички големи концерти, които организирам”, разказва Владислав Славов. Със Силвия Кацарова също нямат никакви пререкания. Нещо повече, организирал е доста нейни концерти, промоции на албуми. Участвала е в турнето на Тончо Русев “Незабрава” и в големия спектакъл “Златните български хитове 2018”, които се правят от продуцентската фирма на Славов “БГ Мюзик Къмпъни”.

Вече над 10 години Владислав Славов развива своята дейност като мениджър, продуцент и издател. Представя около 60 български изпълнители от различни стилове - фолклор, поп и рок. Работи с големи имена като Маргарита Хранова, група “Сигнал”, Янка Рупкина, квартет “Славей”, Кристина Димитрова и Орлин Горанов, Христо Кидиков, Стефка Берова и т.н. Негова е заслугата и за реализацията на концертите “Вечните песни на България”, “Вечните народни песни на България”, “Вечните рок песни на България”, “Звездите на България”, “Златните български хитове на всички времена”, “Най-българските песни”, “Песните ти, Българийо”, Маргарита Хранова и приятелите от “Капките”. Част от тези събития се превръщат и в турнета, с които изпълнителите гостуват из цялата страна. Славов е мениджър на група “Сигнал” и е организирал концертите за 40-годишнината на групата, “Антология - абсолютно непознати” и др.

Връзката на Владислав Славов с музиката изобщо не е случайна. Самият той пее от дете и в края на май предстои да издаде новите си два албума. Навремето кандидатствал в НАТФИЗ, не го приели и по съвет на майка си завършил финанси в Стопанската академия “Димитър А. Ценов” в Свищов. След това

прави докторантура

по пиар и реклама

Докато вървят студентските години, той започва да пее по балове, участва в концерти и постепенно сам се заема с организацията на такива събития. След като се дипломира, се мести в София преди 13-14 години и Мустафа Чаушев му предлага да издадат албум. Следващият, който Славов издава, е на Росица Кирилова, после на Кичка Бодурова. Днес вече са над 150 албума на различни български изпълнители.

При издаването на дискове авторите на песните предоставят своите дигитални права срещу определени суми. На някои парчета Славов държи изключителните права, на други само за интернет, за издаване на албуми и т.н. “Изтеглил съм от “Музикаутор” песните, на които държа изключителните права, за да мога да ги управлявам. Това е съвсем нормален бизнес. Правата се купуват от текстописеца, композитора и аранжора, договорът се заверява нотариално. За да се върти или изпълнява дадена песен,

трябва да се свържат

с мен предварително

Определям сумата, която трябва да се плати според съответния ангажимент, където тя ще звучи”, разказва Владислав Славов. Добавя, че за да се организира някакъв концерт, първо се сключва договор с “Музикаутор”, където се одобрява сетлистът. Уточнява се кои автори се представят от компанията за авторски права, за останалите се дава информация кой държи правата на конкретните песни.

С музика е свързано и предаването, което той води в тв “Евроком”. Казва се “Вечните песни” и среща зрителите с любими български изпълнители.

Липсата на концерти по време на пандемията съвсем не оставя продуцента без работа. Още от самото начало на ограничителните мерки той си поставил за задача да записва песни. Събира ги в албума “Имам си родина”, който издава миналата година.

Вече тече подготовката и на нови турнета из страната. Едното ще е с фолклорна музика, но в комбинация със симфоничен оркестър. Другото ще е “Вечните песни на България”. А когато “Сигнал” финализират новия си албум “След тъмнината”, ще го представят също с турне.