Главният герой в “Добрият доктор” - аутист, се влюбва

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9773227 www.24chasa.bg

Той е лекар гений, който може да намери решение и в най-сложния медицински казус. Такъв е главният герой Шон Мърфи в лекарската драма “Добрият доктор”, чийто трети сезон тръгна премиерно у нас.

Действието в нея се върти около млад хирург, дете чудо с вроден аутизъм и синдром на саванта. Това представлява рядко състояние, при което хора с умствени увреждания, включително и с аутизъм, са гениални в определена област. Те са с много силно изразени способности за сметка на други познавателни нарушения и затова понякога са определяни като “умствено изостанали хора със свръхестествени способности”.

Главният герой Шон Мърфи вече трета година продължава да се доказва в извоюваното с много труд и упоритост място в хирургията на престижната болница “Св. Бонавентура”. Благодарение на изумителната си дарба той многократно успява да спаси човешки животи.

Но предразсъдъците и недоверието на колеги и пациенти често правят и без друго нелекия му живот още по-сложен. В третия сезон Шон трябва да се справя не само с това, а и с романтични отношения за първи път. “Не мисля, че притеснение е точната дума, която бих избрал, ако трябва да опиша как се чувствам заради героя си. По-скоро за мен това е една вълнуваща нова възможност да разкрия, да се фокусирам върху друга страна от личността на Шон. Докато правех проучванията си за аутизма, изгледах един научнополулярен филм, който се казваше “Влюбеният аутизъм”. Фокусът беше върху това, че една от най-универсалните, оптимистични и жизнеутвърждаващи емоции, каквато е любовта, не се асоциира с хората, страдащи от аутизъм. Стереотипът за хората с аутизъм е, че те по някакъв начин се смятат за роботизирани или лишени от емоции, а това очевидно не е вярно. Заради това съм толкова въодушевен от този сезон, защото ще пристъпим в дълбините на чувствата на Шон и ще видим как той преживява любовта”, разказва младият актьор Фреди Хаймор, който влиза в образа на главния герой.

За 29-те си години той се е снимал в десетки филми и сериали, като от дете получава ключови роли. Такава има в “Чарли и шоколадовата фабрика”, където играе редом до Джони Деп.

Но сам определя героя си в “Добрият доктор” като най-серозното актьорско предизвикателство в кариерата си досега. “Най-голямата ми тревога беше това доколко автентичен бих могъл да бъда на екрана, пресъздавайки Шон, който страда от аутизъм. Затова и предварителните проучвания, които направих, бяха толкова задълбочени. Другото предизвикателство беше, че както всеки типаж във всеки сериал, особено главна роля, следва да търпи развитие, да еволюира по някакъв начин. Тук различното е, че всичко това трябваше да се случва успоредно с факта, че Шон е аутист и това никога няма да се промени. От друга страна пък, беше изключително вълнуващо за мен, защото имах възможността да покажа от екрана, че това, че някой страда от аутизъм, не означава, че не може да расте в дадена област или да търпи личностно развитие”, казва актьорът.

Трети сезон на “Добрият доктор” се излъчва всеки петък от 21 ч с по два епизода по AXN.