Васко Василев участва в церемонията "Икар 2021"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9779675 www.24chasa.bg

Световноизвестният цигулар Васко Василев вече е в България, за да участва утре (11.5.) в церемонията по връчването на 47-ите театралните призове "Икар 2021". Тя бе отлагана няколко пъти, но председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев се закле, че тази година ще бъде наживо. Датата не е избрана случайно - 11 май е празникът на светите братя Кирил и Методий по стар стил.

Пред Народният театър номинираните и гостите ще минат по червения килим между 18 и 19 ч, а залата ще е пълна 50%. Това са 396 зрители - вход с покани за номинирани и гости. Празнува се и 100-годишнината на САБ. От 22 ч церемонията ще предава БНТ.

За първи път заедно на сцена ще се срещнат гласът на космическото момиче Керана и виртуозната цигулка на Васко Василев (двамата на снимката). Композицията е създадена специално за събитието.

Идеята Керана и Васко Василев да се съберат в обща песен идва спонтанно, а предизвикателството да работят заедно в своеобразен дует се оказва истинско вдъхновение и за двамата. „Едно“ е по текст и музика на Керана, която се доказа като изключително многопластов артист не само чрез успеха на алтернативната рок група „Керана и космонавтите“, но и чрез едноименната роля на "Евита" в мюзикъла на Опера Пловдив. Васко Василев пък е наредил целият си график по датата на церемонията и пристига буквално за няколко часа в страната.

„От години с Христо Мутафчиев обсъждаме възможност да участвам в церемонията на наградите "Икар" и все не успявахме да синхронизираме дата, в която да мога. Объркването на всички графици за концерти заради пандемията се оказа добра възможност най-после да се случи тази идея и съм много щастлив, още повече, че ще споделя сцената с такъв зашеметяващ артист като Керана“, споделя Васко Василев.

Спектакълът ще води Александър Кадиев, а на сцената първи ще излезе Ицо Хазарта. Миналата година афишът на церемонията беше със закачка - смеещата се и тъжна маска на музите бяха с предпазни маски.