От България през Италия и Франция до Аржентина - по пътя на художника Елиезер Алшех

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9781253 www.24chasa.bg

Галерия nOva art space показва малко познати картини на прочутия експресионист

Галерия nOva art space представя изложбата живопис "Пътят" един от най-интересните и световноизвестни български художници еспресионисти Елиезер Алшех. Големият колекционер акад. Светлин Русев се гордееше, че в своята сбирка има негови картини.

"Пътят" се открива в четвъртък (13 май) в пространството на галерия nOva art space, ул. "Съборна" 3.

"Венеция" - една от картините на Елиезер Алшех, включена в изложбата "Пътят" в столичната галерия nOva art space СНИМКА: nOva art space

"Творчеството на Елиезер Алшех отдавна достойно и напълно заслужено е заело своето подобаващо място в художественото наследство на България. Свидетелство за това са и значимите изложби, организирани по случай 100 години от рождението на автора в Национална художествена галерия – Двореца през 2008г, както и изложбата „Елиезер Алшех и „естетика на безобразието“ в Софийска градска художествена галерия през 2018г, по случай 110 години от рождението му", казва изкуствоведът и галерист Спартак Атанасов

Един от прочутите му натюрморти
Един от прочутите му натюрморти

Художественото наследство на Алшех винаги е възбуждало огромен интерес, както у колекционерите и публиката, така и у видни художествени критици – само част от имената, които са изследвали Елиезер Алшех в дълбочина са Ружа Маринска, Румяна Константинова, Аделина Филева, Пламен В. Петров.

"Ла Бока" – дългото пътуване отвежда художника до Буенос Айрес.

Настоящата изложба, организирана в галерия nOva art space, има за цел да покаже една част от творчеството на Алшех, която има изключително важна роля в изграждането му като един от най-значимите български експресионисти от XX век, а именно достиженията му в акварела и смесените техники. Прави силно впечатление сериозността и отношението, което Алшех влага във всяка една от показаните творби. Личи си, че нищо не е направено набързо или някак случайно.

Проследявайки хронологично пейзажите, можем да тръгнем по стъпките на художника, чийто живот е белязан от постоянно пътуване и търсене – от България, през Германия, Италия, Франция, та чак до Аржентина, където художникът намира своя пристан, а в последствие и края на своя житейски път.

Само част от тези уловени мигове са –„Париж. Път край замъка“ от 1938г., „Венеция“ от 30-те години., „Милано“ от 1951г. „Буенос Айрес. Ла Бока“ от 1960г. Вглеждайки се в тези ранни„пътеписи“ от 30-те години, можем да усетим настроението на Елиезер Алшех и неговата лирична душевност, а в произведения като „Цирк“ от 1958г., „Натюрморт с мандолина“ и „Натюрморт с бутилка и диня“ от 60-те години, виждаме един много по-експресивен и мощен Алшех, напълно освободен от всякакви задръжки и готов да покаже цялата си художествена сила.

"Чрез изложбата Елиезер Алшех „Пътят“ успяваме да открием за публиката една малко по-непозната страна на художника – неговата чувствителност и любовта към творенето от натура. Това е възможност да се попълни и последното парче от пъзела, който изграждаме за цялостното творчество на този велик художник", допълва Атанасов.

Вернисаж на 12 май, четвъртък, от 17 до 19 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Адрес на галерия nOva art space - ул. "Съборна" 3 (центъра, срещу сградата на Археологическия музей и градинката пред Народния театър)

Биография на художника и важни събития от живота му:

1908 – роден във Видин.

1933 – завършва Академия за изящни изкуства в Мюнхен, живопис при проф. К.Каспар и графика при проф. А.Шинерер.

1934 – завръща се в България и реализира първа самостоятелна изложба в галерия „Преслав“,София.

1937-1938 – пребивава в Париж и показва свои творби в Есенния салон, Пти Пале и Тюилери.

1940 – 1943 – изпратен в еврейски трудови лагери.

1951 – напуска България. Пребивава в Италия и рисува в Милано и Венеция.

1952 – установява се в Аржентина. Самостоятелна изложба в галерия „Анту“, Буенос Айрес.

1953 – самостоятелна изложба в галерия „Бонино“, Буенос Айрес.

1958 – 1973 – преподавател в Държавното училище за изобразително изкуство в Буенос Айрес.

1975 – ретроспективна изложба в Националната Художествена Галерия, София,

1983 – умира в Буенос Айрес.

1990 – посмъртна ретроспективна изложба, Музей на модерното изкуство, Буенос Айрес.

2000 – ретроспективна изложба, музей „Сивори“, Буенос Айрес.

2007 – изложба акварели, галерия „Арт 36“, София.

2008 – изложба по случай 100 години от рождението на автора в НХГ, София

2018 – изложба по случай 110 години от рождението на автора в галерия „ФОРУМ“, София

2018 – изложба „Естетиката на безобразието“ в СГХГ, София