"Споко, само споко", пожела на актьорите Ицо Хазарта на икарите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9785793 www.24chasa.bg
Световноизвестният цигулар Васко Василев свири при изпълнението на младата певица Керана, написала специална песен. Снимка РУМЯНА ТОНЕВА

Изпълнителят активно участва в програмата на церемонията по връчването на 20-ите награди на Съюза на артистите "Икар", която се проведе в Народния театър

По ръкопляскания го засенчи световноизвестният цигулар Васко Василев, който свири при изпълнението на младата певица Керана, написала специална песен

С песента на Ицо Хазарта "Споко! Само споко...", който излезе на сцената на Народния театър заобиколен от палави месестри от балет "Нова", бе открита 20-ата церемония на връчването наградите "Икар" на Съюза на артистите в България, който отбелязва и 100-годишнина. Хазарта имаше още 2 участия в програмата на спектакъла.

Когато връчи приза за дебют на младата актриса Поля Йорданова, Нети си припомни, че точно преди 20 години от тази сцена прави предложение на Дони: "Ожени се за мен, омъжи се за мен, абе ще ме вземеш ли за жена", през смях разказа тя сценката и пожела на колежката си да "искри като шампанско". Йорданова взема "Икар" за ролята на Наташа в спектакъла на Габровския театър "Мечтата на Наташа".

"Икар" за поддържаща женска роля отиде при Радена Вълканова за изпълнението й в спектакъла "Капитал(на) грешка" в Народния театар. В същата категория при мъжете е отличен Александър Тонев, който като Санчо Панса си партнира с Иван Бърнев - Дон Кихот, в постановка на пазарджишката трупа.

Жената каучук Вили Кожухарова взе отличие за вариететно изкуство. Изумително гъвкавата Вили не скри, че има проблеми с краката и с мъка се качи на сцената: "Трябваше икарът да слезе при мен, а не аз да се качвам при него", пошегува се тя. 

"Златни гласове" в дублажа са Гергана Стоянова (за Елиза и Мария във "Влад" и всички жени в "Ориент експрес") и Любомир Младенов (Клод Трепани в "Дървосекачи"). "Както казваше дядо ми: "По-добре късно, отколкото ненавреме", пошегува се Младенов с първото си подобно отличие.

Асоциацията на куклените театри награди 90-годишния поет Иван Теофилов, чиято пиеса "Крали Марко" е в златния световен фонд на асоциацията.

За критичен текст бе отличена Румяна Николоваза труда й Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година". В същата категория бе номиниран и колегата ни Димитър Стайков за книгата си "Пламъци по сцената. Живот и изкуство на Деян Донков" издадена от КК "Труд" - една от най-търсените в книжарниците заради умението на театралния критик да усети душата на актьора, неговите съмнения, колебания, възходи и падения.

За драматургичен текст икарът е за Елена Телбис за пиесата й "Боклук" (една от най-награждаваните постановки).

На екрана в залата, на който се показваха откъси от ролите на номинираните, бе пусната и част от спектакъла "Навън към себе си" с участието на актьори като Христо Мутафчиев, Деян Донков, Валентин Ганев, Йоана Буковска, Бойка Велкова и др.

С ръкопляскания и ставане на крака зрителите, изпълнили по норматив само половината от местата в залата, почетоха паметта на колегите си, починали през последната година. Последен в този тъжен списък е Иван Налбантов. На него посвети икара си Валери Йорданов, отличен за водеща мъжка роля за изпълнението си в моноспектакъла "Караконджул" по текстове на Николай Хайтов в НТ. "Всичко дължа на Налбантов.Той ме направи това, което съм", каза Йорданов.

Ирини Жамбонас е с приз за водеща женска роля за Марта в "Кой се бои от Вирджиния Улф", играна в "Малък граски театър "Зад канала".

Световноизвестният цигулар Васко Василев - специален гост на церемонията, даде отличието за най-добра режисура на Диана Добрева за постановката "Синът" от Флориан Зелер в Народния театър - продължението на нашумелия спектакъл "Бащата". "Не съм се надявала на такава чест!", възкликна Добрева.

За най-добър спектакъл бе обявен "Боклук". Той е фаворит и на публиката в онлайн гласуване в сайта на САБ с участието на 35 000 зрители. Сред куклените постановки публиката е харесала най-много "Гарвин Магьосника", която се играе в общинския театър в Благоевград.

"Благодарим на всички вас, че намерихте начин и път да не спирате, да ни предадете вашето вдъхновение и емоция", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, връчвайки на Михаил Белчев приз за цялостен принос в музиката. Получавайки отличието, тои не забрави да спомене хората до него като Хайгашот Агасян, Стефан Димитров, Христо Бръзицов и бе убеден: "Нашият народ е жилав, ще оцелеем и този път!".

"Обичам публиката! Моят най-верен партьор", прозвучаха от екрана на сцената думи на Татяна Лолова, когато обявиха наградата за цялостен принос към театъра. Тя я получава посмъртно. Взеха я нейните любими внуци Матео и Сава. А водещият на церемонията Александър Кадиев разказа как в деня на кончината на Лолова - много близка на тяхното семейство, 6-годишната му дъщеря Катето нарисувало любимата си актриса. Изпратили рисунката към небето с въздушен китайски фенер.

Председателят на САБ Христо Мутафчиев обяви, че всички вип покани за изкупени от двама бизнесмени, а парите са за здравния фонд на актьорите.

Церемонията не мина и без гафове - Валери Йорданов се спъна на сцената, излизайки да получи наградата си, и сподели, че почти всяка вечер играе на тази сцена, ама ето на - сега се спъва. Сашо Кадиев дискретно подсещаше наградените да бъдат по-лаконични с благодарностите, обяснявайки им, че словата им здраво ще бъдат орязани в тв варианта. Настана смут, когато вместо приза за режисьор бе обявено, че се дава отличието за най-добър спектакъл. Постановчикът на цемонията - режисьорът Стоян Радев, лично излезе на сцената да внесе ред. А "подведен" от предстоящата само сред 12 дни церемония "Аскеер", младият актьор Александър Тонев обърка името на приза с летящия човек с това на войничето, чиято каска винаги пада...

Церемонията бе предавана и по БНТ, но заради дължината й - почти два и половина часа, доста от това, което видяха и чуха зрителите в залата, не се и излъчи на малкия екран.