Балетът „Зорба гъркът” отново на сцената на операта с два дебюта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9787417 www.24chasa.bg
Балетът „Зорба гъркът” отново на сцената на операта с два дебюта

На 29 май, събота, от 19 часа, на сцената на Софийската опера ще се играе прочутият балет „Зорба гъркът“. В него има два дебюта – на Никола Хаджитанев като Зорба и на Цецо Иванов като Джон. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и винаги се радва на препълнени салони, съобщиха от операта.

Изминаха 33 години от световната премиера на балета – 6 август 1988 г., на сцената на "Арена ди Верона".

"Зорба гъркът" се свързва най - вече с прочутия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г. ), с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетът „Зорба гъркът” отново на сцената на операта с два дебюта

Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на "Арена ди Верона". Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е дори 120 - хилядна публика наведнъж - на открития стадион в Рио де Жанейро.

Балетът „Зорба гъркът” отново на сцената на операта с два дебюта

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най - изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец, възпитаник на Парижката и Атинската консерватории.

Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов учител е баща му, известният хореограф Леонид Масине. През 1960 г. дебютира в трупата на баща си, а през 1964 г. създават със сестра си Татяна Масине своя трупа. Сътрудничи като танцьор и хореограф на френската телевизия, на "Балета на 20 век" на Бежар, балетната трупа на Монте Карло, "Ню Йорк Сити Балей", Театро Масимо в Палермо, "Миланската Ла Скала", Римската опера и др.

Самият хореограф твърди, че се чувства европеец, тъй като е завършил литература в Сорбоната, баща му притежава имение в Италия, а той живее в Гърция. Лорка Масине обаче никога не е поставял балета „Зорба гъркът” в Гърция. Концепцията му за танца в прочутия балет е за танц без абстрактности, с философската мисъл на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел. "Езикът трябва да е разбираем за публиката, да отдели различието между балет и танц, между драматургичния език и езика на танца", смята режисьорът.

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва със "Зорба Гъркът" в културната програма "2007 - Година на Казандзакис". Проектът се осъществи по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

Балетът на Микис Теодоракис и Лорка Масине се играе с голям успех по цял свят.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година, на сцената на НДК. От първата постановка на балета на сцената на Софийската опера и балет са изминали цели 26 години, но публиката го посреща оттогава до сега с нестихващ възторг.

Участват
На 29 май, събота:

Никола Хаджитанев – Зорба

Цецо Иванов – Джон

Марта Петкова – Марина

Румен Бонев – Йоргос

Марина Маринова – Мадам Ортанс

Постановъчен екип:

Хореограф, режисура и либрето Лорка Масине

Асистент хореограф Анна Кжишков

Художник-консултант по костюмите

Цветанка Петкова-Стойнова

Художествен ръководител на балета Сара-Нора Кръстева

Репетитори Мария Илиева, Трифон Митев

Асистент и помощник режисьор Риолина Топалова

Ансамбъл на балета на Софийската опера

Спектакълът се изпълнява с музика от запис.

Представлението има един антракт и трае 2 часа.